Dăncilă anunţă reducerea TVA la produsele montane, ecologice și tradiţionale

Data actualizării: Data publicării:
dancila-foaie-on-mana-gov.ro
Foto: gov.ro

Premierul Viorica Dăncilă anunţă reducerea TVA de la 9% la 5% pentru produsele „montane, ecologice, tradiţionale, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”. „Prin diminuarea cotei de TVA pe întreg lanţul de distribuţie contribuim la reducerea preţului acestor produse şi astfel încurajăm oamenii să consume alimente sănătoase”, spune Dăncilă.

dancila-foaie-on-mana-gov.ro
Foto: gov.ro

„În şedinţa de astăzi, discutăm un act normativ cu beneficii importante pe termen mediu şi lung pentru cetăţeni, dar şi pentru economie. În primul rând, avem în vedere creşterea accesului românilor la produse sănătoase, de înaltă calitate, tot mai căutate pe piaţa alimentară. Vom reduce Taxa pe Valoarea Adăugată de la 9 % la 5% pentru livrarea acestor categorii de alimente, respectiv produse montane, ecologice, tradiţionale, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Prin diminuarea cotei de TVA pe întreg lanţul de distribuţie contribuim la reducerea preţului acestor produse şi astfel încurajăm oamenii să consume alimente sănătoase”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern de marţi, potrivit News.ro.

Premierul a anunţat că anumite categorii de persoane vor avea facilităţi la plata asigurărilor sociale de sănătate.

„Tot prin acest proiect, acordăm facilitatea persoanelor care au obţinut în perioada 2015-2017 venituri lunare sub nivelul salariului minim brut pe ţară sau venituri anuale sub nivelul a 12 salarii minime brute pe economie să nu plătească decât opţional asigurări sociale de sănătate. Practic, extindem facilitatea aplicată de la 1 ianuarie 2018 şi prevăzută în Codul fiscal pentru această categorie de contribuabili, anulând obligativitatea de plată a contribuţiei de asigurări de sănătate”, a spus Dăncilă.

Ea a adăugat că în acest fel vor fi eliminate "inechităţi" pentru aproximativ 600.000 de români, pentru că "Guvernul este preocupat ca orice obligaţie fiscală a contribuabilului să fie proporţională cu veniturile obţinute".

„În acelaşi timp, prelungim termenul de acordare a bonificaţiilor pentru persoanele care plătesc anticipat contribuţiile de asigurări sociale de sănătate aferente perioadei 2014-2017. Termenul de plată este de 120 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, iar cei care plătesc în 60 de zile vor beneficia de o reducere de 10%. Este o măsură de care vor beneficia aproximativ un milion de români”, a spus Dăncilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri