Declarația 600, detestată din cauza ”rezistenței la schimbare”

Data actualizării: Data publicării:
Misa Ionut

Românii s-ar opune introducerii Declarației 600 din motive ce țin de ”rezistența la schimbare”, fenomen ”demonstrat sociologic”, i-a spus, marți, ministrului de Finanțe, Ionuț Mișa, un parlamentar PSD, membru al Comisiei de buget finanțe din Senat care l-a audiat pe ministru pe tema noilor prevederi fiscale.

”Rezistența la schimbare, chestiune demonstrată sociologic, o vedem azi în mass-media” i-a ținut senatorul PSD Ștefan Oprea ministrului Ionuț Mișa o lecție de științe sociale.

Parlamentarii au dorit să știe, în cursul unor discuții începute la orele prânzului, dacă anterior măsurii de transfer a contribuțiilor sociale de la plătitorul de drepturi de autor la beneficiarul plăților, s-au purtat discuții asupra noului sistem.

Întrebările au privit și lipsa de pregătire a funcționarilor ANAF privind formularul 600. Presa a prezentat marți reportaje realizate cu camera ascunsă care au demonstrat că funcționarii ANAF erau puși în dificultate de întrebări ale ziariștilor privitoare la această declarație.

Ministrul de finanțe a mai fost întrebat care este soarta unui împrumut vechi de ani buni de 80 de milioane de dolari luat de la Banca Mondială pentru informatizarea sistemului fiscal și dacă știe care sunt categoriile de contribuabili care trebuie să depună declarația 600.

Amânarea termenului de depunere a Declarației 600 este o sabie cu două tăișuri. Atât timp cât obligația fiscală nu a fost anulată (ea figurează în continuare în OUG 79/2017), contribuabilii vor continua să datoreze bani statului însă vor primi mult mai târziu deciziile de impunere ce conțin sumele datorate. Ei vor fi nevoiți să verse mai mulți bani.

Dacă prevederile referitoare la veniturile independente se vor anula atunci ne vom reîntoarce la vechile prevederi, valabile in 2017, caz în care Fiscul va trebui să trimită decizii de impunere pe vechiul model. Situația poate da naștere la numeroase incurcături căci multe contracte comerciale, activități independente , suferă modificări în primul trimestru al anului în funcție de modificările intrate în vigoare la 1 ianuarie 2018.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri