Deputat de Iaşi: O asociație intercomunitară „Alianța Est-Vest” rămâne soluția viitorului și pentru Moldova

Data actualizării: Data publicării:
lei bani hartii un milion pachet shutterstock_660704686
FOTO: Shutterstock

Deputatul PNL de Iaşi Marius Bodea susţine că o asociaţie intercomunitară Alianța Est-Vest” rămâne soluția viitorului și pentru Moldova şi că încă din iunie 2017 a prezentat o soluție de asociere a județelor Moldovei și a celor de cealaltă parte a Carpaților pentru finanțarea obiectivelor de investiții strategice, printre altele și Autostrada Moldova-Transilvania.

lei bani hartii un milion pachet shutterstock_660704686
Deputatul PNL de Iaşi Marius Bodea susţine că o asociaţie intercomunitară „Alianța Est-Vest” rămâne soluția viitorului și pentru Moldova FOTO: Shutterstock

Potrivit deputatului, scopul acestei asocieri ar fi desprinderea pe termen mediu și lung de centralizarea administrativă exagerată actuală, care în condițiile unei slabe guvernări poate genera disproporții uriașe de dezvoltare între regiunile României.

„Ideea are la bază în bună măsură tot principiile generale pe care s-a constituit zilele trecute Alianța Vestului. Ultra-centralizarea statului român este una păguboasă și creează inechități sociale între regiunile țării pentru că politicile de coeziune există pe hârtie, dar lipsesc în realitate cu desăvârșire.

Încă din iunie anul trecut am propus înființarea unei asociații regionale de dezvoltare intercomunitară, în termeni generali gândită pe modelul celei pe care vor să o înființeze cei patru primari care au semnat „Alianța Vestului”, pentru ca Moldova să își ia soarta în mâini. Pentru a mişca lucrurile, trebuie o alianţă regională, transpartinică, care să afirme ferm interesul regional. Însă, într-o regiune în care PSD deține președinția majorității consiliilor județene și primăriilor municipale, un astfel de proiect li se pare acestora fantasmagoric, ceea ce iată, liberalilor din vest nu li s-a părut deloc.", susţine Marius Bodea.

Soluțiile propuse de Marius Bodea pentru constituirea fondurilor necesare marilor proiecte regionale:

  • constituirea unei asociaţii de dezvoltare intercomunitară la nivel regional la care să adere toate Primăriile şi Consiliile Judeţene de pe traseul viitoarei autostrăzi Ungheni-Iași-Tg. Mureș și din Regiunea de Nord-Est.

  • adoptarea unei legi de modificare a codului fiscal, astfel încât surplusul de bani cu care Regiunea de Nord-Est contribuie la bugetul national din impozitul pe venit să rămână la dispoziția acestei asociații. La nivelul întregii regiuni, din impozitul pe venit care se adună

  • centralizat regiunea Moldova contribuie cu 86 milioane euro mai mult decât primeste, conform datelor înregistrate la nivelul anului 2016;

  • atragerea de fonduri europene direct de la Comisia Europeană pentru proiectele regionale;

  • fiecare Primarie şi Consiliu Judeţean din regiune să contribuie cu 1% anual din buget pentru susţinearea proiectelor regionale. Numai Municipiul Iași ar contribui anual cu 2 milioane euro la acest fond;

  • Guvernul României să susțină la rândul său parte din finanțarea proiectelor regionale;

  • organizarea de campanii la nivel regional pentru colectarea în acest fond, destinat finanțării proiectelor regionale, și a celor 2% din impozitul pe profit pe care agenții economici din regiune sau din alte zone ale țării au libertatea să îi direcționeaze cum doresc;

  • inițierea unei campanii de crowfunding. Marius Bodea estimează că putem strange măcar 5 milioane euro anual doar din aceste campanii.

    Ce s-ar putea face cu banii

Potrivit deputatului liberal, la un calcul primar s-ar strânge aproximativ 500 milioane euro anual fără fondurile europene, bani din care s-ar putea cofinanța inclusiv Autostrada Moldova-Transilvania, spitalele regionale de urgență și multe alte proiecte mari de infrastructură trans-regională.

„În felul acesta transmitem un mesaj clar la nivel național că Moldova nu stă cu mâna întinsă la Guvern, ci vrea libertate în administrarea sumelor ce le poate colecta!”, adaugă deputatul liberal.

Citiți și: 

Alianța Vestului. Patru mari orașe din vestul României își unesc forțele pentru a se dezvolta mai rapid

Reacția PSD la „Alianța Vestului”: „Nu a existat un pericol mai mare la adresa integrității statului român”

Alianța Vestului. Primarul PSD care nu se aliniază poziției partidului

Al 5-lea oraș care vrea să se alăture Alianței Vestului. Primarul e nemulțumit că Guvernul nu dezvoltă infrastructura

Alianţa Vestului. Gheorghe Falcă: "Nu vrem să intrăm într-o dispută politică, vrem să atragem mai bine fonduri UE”

Reacția lui Ilie Bolojan, după ce PSD a acuzat că „Alianţa Vestului” e un pericol la adresa integrității statului

Sătul de promisiunile Bucureștiului, Clujul își face singur spital regional

CTP: Dacă noi ne ducem în șanț față de UE, Transilvania nu va face asta!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri