Dragu: Fără cele 102 taxe, bugetul pierde 1,6 miliarde lei

Data actualizării: Data publicării:
Anca Dragu a fost aleasă președinte al Senatului.
Anca Dragu. Foto: Digi24

De numai 13 zile are nevoie Parlamentul să adopte o lege atunci când vrea! O dovedesc, în aceste zile, senatorii şi deputaţii care dezbat, în regim record, proiectul ce poate elimina 102 taxe nefiscale. Iniţiativa liderului PSD, Liviu Dragnea, a fost adoptată, luni de Senat, şi deja a intrat în lucru, la Camera Deputaţilor. Ministerul de Finanţe şi economiştii insistă totuşi că matematica PSD nu este corectă. Şi că, în final, impactul asupra bugetului va fi de trei ori mai mare decât cel prevăzut în text.

 

Luni, senatorii au fost de acord ca 102 taxe nefiscale să fie eliminate. Printre ele taxa radio-tv, timbrul de mediu, taxe percepute la modificarea dcumentelor ori taxa de pescuit.

Marţi, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a stabilit calendarul de urgenţă şi în camera decizională. Totul pentru că cei din conducerea Camerei Deputaţilor îşi doresc votul decisiv pe acest proiect de lege la începutul săptămânii viitoare.

Deputaţii jurişti au dat avizul chiar mai repede, la doar câteva zeci de minute de la cererea Biroului Permanent.

Ciprian Nica, vicepreşedintele comisiei juridice: „Noi ne-am pronunţat comisia juridică, ieri după-amiaza de la ora 16.00. Analiza pe fond a legii o face comisia de buget - finanţe. Noi ne-am pronunţat numai pe constituţionalitate. În sensul că prin Constituţie trebuie să vezi dacă spune de sursa de finanţare, acolo nefiind vorba de sursă de finanţare, bineînţeles că noi am dat un aviz pentru legalitate”.

PSD susţine că impactul asupra bugetului este de 0,07% din PIB. Adică 530 milioane de lei. Ministerul de Finanţe spune că impactul va fi de trei ori mai mare.

Anca Dragu, ministrul Finanţelor: „Am făcut această estimare, conform calculelor noastre, impactul este de 1,6 miliarde lei, respectiv 0,2% din PIB”.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: „Împactul nostru este foarte bine calculat, nu ne jucăm cu aceste cifre”.

Votul decisiv ar urma să fie dat lunea viitoare. Dacă va trece, legea va merge apoi la promulgare la preşedintele României.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri