Economiști: România, aventură periculoasă a deficitului bugetar

Data publicării:
dochia aurelian

România a pornit pe o tendință de creștere accelerată a deficitului; în 2018, inevitabil depășim 3% din PIB, spune economistul Aurelian Dochia.

România are ca obiectiv atingerea unui deficit de 1,5% din PIB pe termen mediu și lung, dar a pornit pe o tendință de creștere accelerată a acestuia, a declarat, miercuri, economistul Aurelian Dochia, informează Agerpres.ro. Potrivit acestuia, reducerea deficitului va fi dificil de realizat anul viitor.

De ce sunt periculoase actualele evoluții

"Noi avem un obiectiv de a atinge un nivel de 1,5% deficit din Produsul Intern Brut pe termen mediu și lung și, începând de anul trecut și în cursul acestui an, noi am pornit pe o tendință de creștere accelerată a deficitului. Am pornit de la 1% acum doi ani până la 3% anul acesta. Este o creștere accelerată și, ce este și mai important, este că această creștere vine într-un moment în care economia crește cu o rată foarte înaltă, de 7% pe anul 2017. Ori, dacă în momentul în care crește economia cu 7% tu crești deficitul și îl aduci la dublu decât a fost înseamnă că ai o problemă și este periculos ca în momentul în care creșterea economică se stabilizează și nu mai ai 7% — revine la un ritm normal de 4% — 5%, să spunem—, evident că în condițiile acestea nu vei putea să mai faci față nici măcar țintei de 3% pe care România, ca stat membru al Uniunii Europene, ar trebui să o respecte", a spus Aurelian Dochia, întrebat despre propunerea Comisiei Europene privind o ajustare structurală de 0,8% din PIB în 2018.

El a explicat că, în cazul în care România va avea anul acesta un deficit de 3% din PIB, în 2018 acesta ar trebui redus cu 0,8%.

"Va fi foarte dificil ca anul viitor să se meargă pe o reducere a deficitului bugetar pentru că majoritatea cheltuielilor bugetare sunt deja obligatorii. Nu poți să mai faci reduceri de cheltuieli bugetare când toate sunt legate de salarii, pensii, ajutoare sociale și așa mai departe. Cele de investiții, care de obicei sunt sacrificate, au fost deja reduse încă de anul acesta. Prea mult în plus nu se mai poate tăia la anul și atunci cred ca va fi o problemă să se înscrie Guvernul în chiar ținta de 3%. Mi se pare că la anul inevitabil depășim ținta de 3% din PIB", a afirmat Aurelian Dochia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri