De ce cresc dobânzile ROBOR

Doru Cireaşă Data actualizării: Data publicării:
Grafic cu indicatori in creștere

Menținerea ROBOR – dobânda interbancară la lei, parte a creditelor bancare luate în monedă națională, sub nivelul de 1% este situația anormală. În schimb evoluțiilor ultimelor zile, respectiv creșterile continue ale ROBOR reprezintă normalitatea, cel puțin din punct de vedere al mecanismelor economice, spun economiști consultați de Digi24.ro.

Economiștii par a fi iritați de discuțiile din ultimele zile privitoare la galopul ROBOR – rata interbancară la creditele în lei. Cauza iritării lor este o atitudine publică generalizată, conform căreia majorările dobânzii ROBOR ar fi anormale. Ori de fapt anormale sunt niveluri ale ROBOR sub 1%, spune Ionuț Dumitru, economist-șef al unei importante bănci comerciale dar și președinte al Consiliului Fiscal, instituție însărcinată cu monitorizarea politicilor economice și fiscale ale Guvernului. ”Nimeni nu v-ar fi crezut acum 10-15 ani dacă i-ați fi zis că ROBOR poate fi sub 1%”, spune el.

Sunt mai mulți factori pentru care Dumitru spune că majorarea ROBOR este ”normală”, economic vorbind, și că tendința va continua. Primul ar fi inflația. România nu a avut niciodată o inflație negativă cu adevărat. ”A ajutat reducerea TVA să avem inflație negativă. Am avut o inflație foarte scăzută din cauza reducerilor de TVA dar nu aceasta era realitatea, inflația nu a fost niciodată negativă și în niciun caz acum, în condițiile în care consumul crește iar salariile cresc. Prognozele indică o inflație în creștere. BNR are ultima proiecție 1,7% dar de atunci au crescut accizele, prețul electricității, urmează gazele, energie termică. Noi la bancă am estimat 2,4% pentru finele anului și 3,5% pentru prima parte a anului viitor. În aceste condiții noi credem că ROBOR va fi sub 1%?”, spune el.

În afară de inflație mai există doi factori care propulsează ROBOR. Este vorba de reluarea creditării și de împrumuturile statului. Ultimele au sterilizat surplusul de monedă de pe piață. Adică statul se împrumută de la bănci din ce în ce mai mult, punând presiune pe resursele băncilor. ”Acum a început să accelereze creditul în lei și în al doilea rând Ministerul de Finanțe a sterilizat o lichiditate destul de mare din piață prin faptul că a emis constant titluri”. Economistul se așteaptă la o rată ROBOR în creștere, la niveluri peste cele ale inflației.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri