Sari la conținut

Economiştii îl contrazic pe Mişa: Nu poţi interveni cu o lege în contracte private

Patronii ar putea fi obligaţi prin lege să crească salariile angajaţilor de la anul, astfel încât veniturile acestora să nu scadă odată cu trecerea contribuţiilor sociale în sarcina lor. Specialiştii avertizează însă că planul este sortit eşecului. Firmele pur şi simplu nu pot fi forţate să schimbe contractele aşa cum vrea statul. Ar fi neconstituţional.

Specialiştii avertizează însă că Executivul riscă să încalce Constituţia.

Cristian Păun, profesor de economie: „Problema mare este că nu poţi interveni cu o lege în contractele private. Încalci prevederi constituţionale. Până la urmă, contractul este legea părţilor într-o economie de piaţă. Aruncăm în aer institituţia contractelor private, între care intră şi contractul privat de muncă”.

Cu alte cuvinte, tot patronii vor avea ultimul cuvânt în privinţa creşterilor salariale.

Cristian Pârvan, secretarul general al AOAR: „Antreprenorul va da salariul ca să-şi menţină forţa de muncă performantă, cu sau fără reglementarea legală, pentru că, după cum ştim cu toţii, există o criză de forţă de muncă şi nu-ţi permiţi să te joci cu aşa ceva. Iar celor care sunt mai puţin competenţi nu o să le crească salariile nici dacă spune domnul Mişa, nici domnul prim-ministru, nici tot Parlamentul.”

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea