Efectul eliminării comisioanelor bancare

Data publicării:
carduri banca - digi24

Comisioanele bancare vor fi eliminate prin lege. Clienţii ar putea face o economie de câţiva zeci de lei la folosirea cardului pentru diverse operaţiuni, din a doua parte a acestei luni. Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor va putea da chiar amenzi pentru nerespectarea prevederilor. Reprezentanţii instituţiilor bancare nu au comentat încă impactul acestei legi.

Băncile nu vor mai încasa taxe pentru administrarea unui cont - deschiderea sau inchiderea acestuia ori pentru retragerea banilor din bancomat. În condiţiile în care doar 6 din 10 români au un cont bancar, noua lege ar urma să crească accesul populaţiei la serviciile financiare.

Cei care au venituri mai mici de aproximativ 2.000 de lei nu vor mai plăti băncilor bani pentru aceste servicii şi nici pentru alte 10 tipuri de operaţiuni.

Bogdan Pandelică, preşedinte ANPC: „Consumatorul vulnerabil al cărui venit lunar nu depăşeşte echivalentul a 60% din câştigul salarial mediu brut pe econmie, consumator vulnerabil care are acces gratuit la depunerea de fonduri într-un cont de plăţi şi retragerile de numerar atât la ghişee, cât şi la bancomatele instituţiilor de servicii financiar bancare de pe teritoriul naţional”.

Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor va putea da amenzi de până la 50.000 de lei băncilor care nu respectă aceste prevederi. În plus, în următoarele 6 luni va fi gata un site unde clienţii vor putea compara tarifele. Actul normativ transpune în lege o directivă europeană.

Bogdan Pandelică, preşedinte ANPC: „Toate instituţiile care furnizează servicii financiar-bancare vor trimite către ANPC, cea care de fapt va instrumenta acest site, toate comisioanele, o listă cu cele mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăţi.”

Acum, pentru a evita costurile suplimentare, românii retrag banii, în mare parte, doar de la bancomatele băncii care le-a emis cardul.

Sunt însă bănci care deja au eliminat o parte din comisioane. Unele instituţii financiare deja nu mai taxează retragerea de bani de la alte bancomate, interogarea soldului sau depunerea şi transferul de numerar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri