Elveția renunță la secretele conturilor bancare. Doar cele ale românilor și ciprioților se păstrează

Data publicării:
banca elvetia

Era secretului bancar din Elveţia, cel mai mare centru din lume care administrează averi offshore, a luat sfârşit în mod oficial, după ce această ţară a început schimbul automat de date ale clienţilor cu autorităţi fiscale din zeci de state. România şi Cipru nu vor beneficia pentru că nu respectă reglementările internaţionale privind confidenţialitatea datelor, transmite Reuters.

 

Administraţia Fiscală Federală din Elveţia a anunţat vineri că la sfârşitul lunii septembrie a efectuat primul schimb de datele referitoare la conturile clienţilor, potrivit noilor standarde care au rolul să combată evaziunea fiscală, potrivit News.ro.

Secretul bancar mai este menţinut în unele privinţe – autorităţile elveţiene nu pot afla în mod automat ce au cetăţenii în conturile bancare din ţările lor, de exemplu – dar vremurile în care profesioniştii europeni bine plătiţi puteau să păstreze bani peste graniţă, departe de fiscul ţării de origine, au luat sfârşit.

Schimbul iniţial de informaţii urma să aibă loc cu statele Uniunii Europene plus alte nouă jurisdicţii: Australia, Canada, Guernsey, Islanda, Insula Man, Japonia, Jersey, Norvegia şi Coreea de Sud.

”Cipru şi România sunt excluse în prezent pentru că nu respectă cerinţele internaţionale referitoare la securitatea şi confidenţialitatea datelor”, a precizat Administraţia Fiscală Federală din Elveţia.

Transmiterea datelor către Australia şi Franţa a fost amânată ”pentru că aceste state nu au putut furniza încă date Elveţiei, din motive tehnice”, a precizat instituţia, adăugând că nu a primit încă date din Croaţia, Estonia şi Polonia.

Aproximativ 7.000 de bănci, trusturi, companii de asigurători şi alte instituţii financiare înregistrate la FTA colectează date referitoare la milioane de ocnturi şi le trimite agenţiei fiscale elveţiene. FTA trimite la rândul ei informaţii referitoare la aproximativ 2 milioane de conturi statelor partenere.

Informaţiile includ numele deţinătorului, adresa, ţara de rezidenţă şi numărul de identificare fiscală, precum şi instituţia raportoare, balanţa contului şi veniturile din capital. Acestea permit autorităţilor să verifice dacă aceşti contribuabili au declarat corect condurile financiare din străinătate.

Schimbul anual de date va fi extins anul viitor la circa 80 de state partenere, cu condiţia ca acestea respecte condiţiile privind securitatea şi confidenţialitatea datelor.

Forumul Global pentru Transparenţă şi Schimb de Informaţii în Scop Fiscal al OCDE verifică implementarea acordului de către statele partenere.

În urma presiunilor internaţionale, secretul bancar din Elveţia a fost restrâns pe parcursul anilor, ceea ce înseamnă că persoanele bogate din toată lumea nu mai pot folosi statul elveţian pentru ascunderea averilor. Schimbările au pus Elveţia în concurenţă puternică cu centre financiare aflate în dezvoltare puternică, cum sunt Hong Kong şi Singapore.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri