Eugen Teodorovici: Bugetul va fi aprobat marţi în Guvern

Data actualizării: Data publicării:
eugen teodorovici digi24 27.07 2

Ministrul de Finanțe spune că pentru 2019 avem un buget „revoluţionar”. Fiecare cheltuială angajată de ordonatorii principali de credite va trebui aprobată de ministrul Finanţelor. 

 

Proiectul de buget va fi aprobat marţi în Guvern şi trimis în aceeaşi zi Parlamentului, a declarat, sâmbătă, pentru Digi24, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici. Este „un buget revoluţionar“ spune ministrul. Ordonatorii principali de credite vor trebui să primească aprobare de la ministrul Finanţelor pentru fiecare cheltuială, iar dacă nu se conformează vor fi amendaţi.

„Marţi este propunerea de a discuta şi a aproba în Guvern bugetul. Pe data de 5 seara, după-amiaza, va fi trimis în Parlament bugetul. Temerile înţeleg că există, dar sunt nejustificate. Dacă punem prea mult, de ce punem prea mult. dacă punem prea puţin, de ce punem prea puţin“, a declarat Teodorovici.

„Este o alocare financiară care sprijină foarte mult sectoare precum sănătatea şi educaţia. Este prima oară după revoluţie când nu mai suntem obligaţi să asigurăm sume de transfer de la bugetul de stat către zona de pensii. Este iarăşi efectul acelei măsuri extrem de bune pe care Guvernul a adoptat-o: transferul de contribuţii de la angajator la angajat”, a adăugat el.

Totodată, Eugen Teodorovici a anunţat că ordonatorii principali de credite vor trebui să primească aprobare de la ministrul Finanţelor pentru fiecare cheltuială, iar dacă nu se conformează vor fi amendaţi.

„Tot o prevedere pusă în lege, cred că pentru prima oară şi asta, când ministrul de Finanţe va analiza solicitarea fiecărui ordonator principal de credite, atunci când se solicită deschideri pentru căi de angajament şi de plăţi. Adică fiecare cheltuială va fi analizată: se justifică, rămâne, nu se justifică, este tăiată. Amenzi: dacă nu se respectă de ministere sau agenţii acest lucru, atunci amenzile pot varia între 50 şi 100 de mii de lei pe fiecare ordonator principal de credite“, a spus ministrul.

Proiecţia bugetară pentru acest an este construită pe un produs intern brut de 1.022.500 milioane lei, o ţintă de creştere economică de 5,5%, o rată a inflaţiei de 2,8% şi un deficit bugetar pe cash estimat la 2,55% din PIB. Deficitul ESA (inclusiv angajamentele) este prognozat la 2,57% din PIB, conform proiectului de buget pe 2019 făcut public joi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri