Eugen Teodorovici, un nou avertisment pentru bănci

Data actualizării: Data publicării:
eugen teodorovici_govro
Foto: gov.ro

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a avertizat băncile că, dacă nu vor scădea ROBOR și vor urca dobânzile pentru români, vor urma noi măsuri împotriva lor. 

eugen teodorovici_govro
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, avertizează băncile FOTO: guv.ro

"Încercăm să anticipăm paşii următori ai băncilor. Probabil că unul dintre paşi va fi ca, în noile contracte, băncile să-şi mărească marja fixă, pentru a-şi ascunde eventual această scădere a ROBOR. Abia aşteptăm să vedem un astfel de fapt. Va urma altă serie de măsuri. Dacă stăm şi discutăm ce înseamnă acest ROBOR, cine îl stabileşte, cum.... sunt zece bănci, care fac în prima parte a zilei o cotaţie proprie, dobânda la care se împrumută între 35-36 de bănci din piaţă. Prima şi ultima dintre cotaţii se elimină, rămân cele 8, se face o medie şi acela e ROBOR.

ROBOR ţine de mai mulţi factori: inflaţie, randamentul titlurilor de stat.
Dar ce e foarte interesant: băncile se împrumută între ele la acea dobândă pe care fiecare o expune la începutul zilei. Mai departe, la fraieri, s-o spunem pe româneşte, împrumută la acel niv al ROBOR.

Ce e foarte interesant şi o să cerem Consisliului Concurenţei să facă o astfel de analiză cu noi să vedem pe zile, pe perioade cât s-au împrumutat băncile între ele, cât au împrumutat mai departe la nivelul ROBOR în piaţă”, a declarat Eugen Teodorovici la România TV.

Schimbări de ultim moment în ordonanța pentru taxe. Ce se întâmplă cu pensiile din Pilonul 2

Ordonanța privind noile măsuri fiscale care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019 a fost publicată sâmbătă în Monitorul Oficial.

Ordonanța pe fiscalitate era așteptată pentru că sunt o mulțime de lucruri care trebuie schimbate în doar trei zile. Apare o taxă nouă aplicată băncilor, cea referitoare la ROBOR, pe care guvernanții au numit-o informal „taxa pe lăcomie”. Taxa intră în vigoare de la 1 ianuarie.

Sunt modificări importante și la Pilonul II de pensii. Aici lucrurile se schimbă într-o măsură semnificativă. Practic, dacă un contribuabil are cinci ani de contribuție la Pilonul 2, se poate muta exclusiv la Pilonul 1 de pensii, cel administrat de stat. Însă, important de spus este că în ordonanța publicată în Monitor se prevede că sumele strânse până atunci la Pilonul 2 rămân acolo, nu pot fi scoase și duse la Pilonul 1, cum era prevăzut inițial.Modificările au fost făcute după discuții între ALDE și PSD, pentru că cei din ALDE nu au fost de acord cu propunerea inițială.

Însă comisionul pe care îl iau firmele care administrează pensiile private a scăzut dramatic. Dacă până acum era de 2,5 la sută din activele persoanei care strângea bani în Pilonul 2, acum a ajuns la 0,5 la sută. Restul de până la 1 la sută se va duce la Casele de Pensii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri