Euro se îndreaptă din nou de 4,59 lei, pe o tendinţă regională

Data publicării:
casa de schimb

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat miercuri un curs de referinţă de 4,5868 lei/euro, în creştere cu 0,17% faţă de nivelul precedent şi nivel maxim din 22 iunie, în condiţiile în care leul este afectat atât de măsurile anunţate în noul program de guvernare, cât şi de o conjunctură regională nefavorabilă, potrivit analiştilor.

Marţi, BNR a afişat un curs de 4,5788 lei/euro. Leul a recuperat în ultimele zile terenul cedat după debutul crizei politice ce a culminat cu căderea guvernului Grindeanu, însă bulversarea adusă în piaţă de noul program al guvernului, ce prevede schimbarea sistemului de taxare şi noi impozite, a înrăutăţit percepţia investitorilor, informează News.ro.

Luni,un raport al analiştilor Unicredit estima că "valoarea de echilibru a cursului de schimb euro/leu este în preajma nivelului de 5,00", un prim semnal al înrăutăţirii percepţiei asupra plasamentelor în lei.

Într-o postare recentă pe pagina sa de internet, Radu Crăciun, șef al BCR Pensii opina că variațiile valorii monedei naționale nu are legătură atât cu instabilitatea politică de la București, cât cu evoluții regionale. Economistul argumenta aceasta prin faptul că evoluții similare au fost observate și în cazul zlotului polonez sau al forintului maghiar.

După publicarea raportului, leul acedat sensibil teren şi a depăşit pragul de 4,58 lei/euro, iar miercuri leul a rămas sub presiune, pe o conjunctură regională.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 4,0361 lei la 4,0512 lei.

Totodată, cursul francului elveţian a urcat de la 4,1806 lei până la 4,1858 lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri