Explicația PSD privind creșterea ROBOR

Data publicării:
robor polemica

Parlamentarii partidului de guvernământ acuză Banca Națională că a retras din piață 18 miliarde lei, măsură care a scumpit leul, ducând la creșterea dobânzii interbancare.

Aceleași legi economice, interpretări diferite ale efectelor acestora. Reprezentanți ai PSD și PNL au intrat miercuri la Digi24 în polemică privind cauzele adevărate la creșterii dobânzilor interbancare și apariției inflației. În timp ce Lavinia Craioveanu, senator PSD, crede că majorarea ROBOR este cauza retragerii de pe piață de către BNR a 18 miliarde de lei, Ionel Dancă, purtător de cuvânt PNL a explicat că măsura BNR are rol de micșorare a excesului de lichiditate de pe piață. Aceasta pentru a fi micșorate presiunile inflaționiste, a explicat acesta.

Polemicile au privit și salarizarea unică a bugetarilor, invitația președintelui Iohannis la negocieri sau deficitul comercial.

BNR a atras bani din piață printr-o nouă operațiune “depo”, în încercarea de a tempera inflaţia. Această sterilizare a banilor din piaţă este un instrument al Băncii Centrale pentru a combate inflaţia. Băncile au trimis surplusul de bani la BNR – 18,08 miliarde de lei, la o dobânda cheie de 2,25% pe an, pentru  7 zile (data scadenta este 30 aprilie.).

BNR a luat tot surplusul de bani – pentru a doua oară consecutiv. Analiștii vorbesc de o nouă politică monetară la BNR. Banca Centrala nu a crescut dobânda cheie aşa cum aşteptau analiştii, dar avem inflaţie de 5% şi astfel se foloseşte de alte pârghii pe care le are la dispoziţie pentru a contracara avântul preţurilor.

Citește aici cât a crescut dobânda interbancară ROBOR și miercuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri