Explicație: De ce rectificarea bugetară nu poate fi pozitivă

Data publicării:
Grafic cu indicatori in creștere

Senatorul PNL Florin Cîţu explică, într-o postare pe Facebook, de ce rectificarea bugetară care urmează să fie făcută de Guvern în această toamnă nu poate fi decât negativă, el arătând că veniturile la buget în primele şase luni ale anului sunt cu 5 miliarde de lei mai mici decât cele prognozate.

In plus spune Cîțu în postarea sa, datoria publică a crescut cu 18,7 miliarde de lei, iar preţurile sunt mai mari cu 1,5%, informează News.ro. El solicită audierea premierului Mihai Tudose în comisia de buget a Senatului pentru a prezenta execuţia bugetului general consolidat, colectarea TVA şi rambursările TVA.

”În România, rectificările bugetare sunt fie pozitive, fie negative. Mai există şi situaţia în care se iau bani din bugetul unui minister (pentru că nu s-au cheltuit acei bani) şi se transferă altor ministere. Atenţie! Asta este o rectificare simplă, nu pozitivă (aviz Tudose). Rectificarea pozitivă se poate face doar când veniturile încasate la buget sunt mai mari decât cele programate. Astfel, Guvernul distribuie un surplus. Rectificarea negativă se face atunci când veniturile încasate sunt mai mici decât decele programate (aviz Dragnea). Atunci trebuie să reduci cheltuielile”, a explicat Florin Cîţu.

Senatorul PNL a subliniat că rapoartele trimestriale publicate de Ministerul Finanţelor arată că, după şase luni, veniturile la buget sunt cu 5 miliarde de lei mai mici decât cele prognozate şi asta în ciuda creşterii economice de 5,8%. 

Rectificări ”pozitive” au fost făcute și în mandatul premierului Dacian Cioloș anul trecut. La începutul anului acestea au intrat în atenția Curții de Conturik ncare a acuza viziuni optimiste ale Guvernului la începutul anului privind nivelul veniturilor care urmează a fi obținute.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri