EXPLICAŢII. Ce înseamnă revizuirea în jos a perspectivei României şi care va fi efectul dezastruos imediat pentru economie

Data actualizării: Data publicării:
Dow Plunges Despite Fed Buyout Plan for Debt
FOTO: Getty Images

Revizuirea în jos a perspectivei României, de la stabil la negativ, conform Standard & Poor's,  va influenţa încrederea investitorilor străini şi posibilitatea de a lua împrumuturi, a explicat la Digi24 profesorul de economie Cristian Păun.

„Lumea globală în care trăim a crescut importanţa acestor capitaluri care circulă la nivel internaţional, astfel că, un investitor străin, când împrumută bani unui guvern sau unei companii se uită şi la riscul acelei ţări.

Guvernanţa unei ţări, deciziile politice şi echilibrele macroeconomice influenţează.

Avem o problemă foarte mare de deficit bugetar care se va apropia de 4% anul ăsta, vorbim de un PIB mult mai mare decât în anii anteriori, când a crescuit umflat cu pompa. E o sumă importantă pe care va trebui să o acoperim din împrumuturi. Suntem un fel de familie care cheltuieşte mai mult de cât îşi permite şi se duce să ceară bani cu împrumut. Asta nu e văzut foarte bine de creditorii internaţionali, ei ne vor da bani mai greu cu împrumut, cu dobândă mai mare, considerând că suntem mai riscanţi şi că avem probabilitate foarte mare de a plăti cu greu aceste împrumuturi”, a explicat la Digi24 profesorul de cononomie Cristian Păun.

El a explicat că anul viitor, fiind electoral, este puţin probabil să se ia măsuri care să stopeze depăşirea fără precedent a cheltuielilor, cu atât mai mult cu cât guvernul actual este şicanat permanent de cei care au produs aceste probleme economice.

"Avem şi opţiuni foarte limitate având în vedere rigiditatea din buget, guvernul trecut a tot crescut cheltuielile cu pensii şi salarii, care vot ajunge la 92% din veniturile fiscale ale României în doi ani. Aceste cheltuieli cu salarii şi pensii sunt rigide, sunt semne de vulnerabilitate.

O să avem o problemă, investitorii se vor uita şi mai cruciş, ne vor evita şi mai mult în dauna noastră, favorizând ţările din jur, Ungaria, Cehia, Polonia pe care le consideră mai atractive.

Plătim toate costurile unei mari nechibzuinţe", a conchis Cristian Păun.

Agenția de evaluare Standard & Poor's a revizuit în jos perspectiva României de la stabil la negativ. Ratingul rămâne triplu B, adică la limita recomandată pentru investiţii. Explicaţia: economia românească a încetinit, iar deficitul bugetar este în creştere.

Redactare G.M.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri