Facilităţile fiscale pentru firmele mici sunt doar o aparenţă. Cum vor fi afectate IMM-urile

Data publicării:
BANI numaratoare

Pentru oamenii de afaceri, noul Guvern se conturează drept unul care dă cu o mână, dar ia cu cealaltă. Noile facilităţi fiscale pentru microîntreprinderi sunt anulate complet de creşterea salariului minim. Firmele vor plăti impozite mai mici, însă contribuţiile plătite statului pentru angajaţi cresc astfel că impactul facilităţilor e de fapt zero. În ultimii opt ani minimul pe economie a crescut de 12 ori, iar cele mai afectate au fost tocmai companiile mici.

Ce iau pe mere, dau pe pere - cam aşa poate fi distilat impactul noilor măsuri fiscale asupra micilor companii. Prin ordonantă de urgenţă, Guvernul a decis să scadă impozitele pe venit plătite de microîntreprinderi şi să permită mai multor firme să se încadreze la această categorie favorizată, urcând plafonul maxim de încasări de la 100 de mii de euro pe an la 500 de mii de euro.

Aproape 450 de mii de firme active vor beneficia de noile facilităţi şi în total vor economisi în acest an 955 de milioane de lei mulţumită scăderii impozitelor, arată studiul de impact făcut de directorul Coface, Iancu Guda. Vor rămâne cu mai mulţi bani pe mână mai ales firmele din comerţ, din construcţii şi agricultură.

Doar că economia e de fapt doar aparentă. Asta fiindcă în paralel cu introducerea facilităţilor pentru microîntreprinderi, Guvernul a decis şi creşterea salariului minim începând cu 1 februarie, de la 1.250 la 1.450 de lei. Pentru cei 200 de lei pe care angajatul îl primeşte în plus, angajatorul său plăteşte la stat 245 de lei. Aşa se face că analiştii estimează că majorarea salariului minim va forţa microîntreprinderile să plătească statului cu 936 de milioane de lei mai mult în contribuţii pentru angajaţi.

Ceea ce anulează aproape complet economia preconizată de 955 de milioane de pe urma scăderii de impozit. Practic banii rămaşi de pe urma scăderii impozitelor merg tot la stat, dar pe altă cale. Microîntreprinderile au împreună 1,2 milioane de angajaţi şi o mare parte dintre ei sunt plătiţi cu minimul pe economie. Asta face ca firmele mici să fie mai afectate de majorările impuse de Guvern decât firmele mari. În ultimii opt ani de zile, în care s-au făcut 12 creşteri de salariu minim, microîntreprinderile au ajuns să dea aproape 18% din venituri pentru a acoperi costul cu salariile, cheltuială care în 2008 era sub 12%. Povara fiscală de pe umerii micilor companii tot creşte în timp ce amprenta lor în economie e foarte mică.

Economiştii sunt de părere că o soluţie mai fericită ar fi fost ca Guvernul să taie cu adevărat taxele şi să le ofere firmelor şansa să plătească statului şi mai puţin dacă fac investiţii. Asta ar fi dat microîntreprinderilor spaţiu să se dezvolte, într-o economie deja foarte polarizată în care cele mai mari 1% dintre companii înregistrează 67% din venituri.

Felul în care pachetul de măsuri a fost însă configurat - cu salariu minim mai mare şi impozite mai mici pentru microîntreprinderi - nu aduce beneficii reale micilor companii, ci doar angajaţilor plătiţi cu minimul pe economie. Riscul e ca cei 200 de lei primiţi în plus de aceştia să umfle şi mai mult consumul, urmând linia reducerii TVA-ului la alimente impusă de penultimul cabinet PSD.

Sursa: Digi24

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri