Sari la conținut

Factura pentru salarii mărite şi taxe reduse, calculată de Consiliul Fiscal

Guvernul Grindeanu are nevoie de nouă miliarde de lei pentru a pune în aplicare creşterile salariale şi reducerile de taxe programate pentru anul acesta. Cei mai mulţi bani vor merge pentru majorarea pensiilor şi a lefurilor unor bugetari.

Consiliul Fiscal a făcut un calcul, care arată că, anul acesta, vor creşte cheltuielile cu 5,7 miliarde de lei, iar veniturile vor scădea cu 3,2 miliarde de lei, ca urmare a reducerii de taxe. Aşadar, impactul total în buget este de 9 miliarde de lei.

Iată care sunt măsurile care costă cel mai mult: 2,6 miliarde de lei sunt necesare pentru creşterea punctului de pensie, un miliard de lei sunt cheltuielile pentru majorarea pensiei minime, iar alte 910 milioane de lei vor acoperi salariile mărite din administraţie. E nevoie şi de 470 de milioane de lei pentru creşterea salariului minim.

Eliminarea celor 102 taxe nefiscale înseamnă un gol bugetar de 1,5 miliarde de lei. Scoaterea impozitului pe veniturile din pensii înseamnă un minus de peste un miliard de lei, iar cea a contribuţiei pentru pensii costă alte 890 de milioane de lei.

Un alt mare minus vine din schimbarea impozitării micilor firme: un miliard de lei.

Pe aceeași temă