Florin Cîțu | Liviu Dragnea, autor moral al rectificării bugetare dezastruoase din toamna lui 2016

Data actualizării: Data publicării:
Florin-Citu

În propriul raport elaborat pe tema rectificării bugetare din toamna anului trecut, economistul Florin Cîțu, senator PNL și vicepreședinte al Comisiei de Buget, își exprimă îndoiala că guvernul Cioloș a fost îndreptățit să recurgă la o rectificare bugetară pozitivă. Totodată, el îl prezintă pe liderul PSD, Liviu Dragnea, un soi de autor moral al rectificării. Cîțu propune și audierea altor demnitari, implicați în procesul de rectificare a bugetului.

Florin-Citu

Update. Într-o postare pe Facebook, Dacian Cioloș menționează că nu există nicio „gaură” în bugetul anului trecut, iar dacă ar fi existat ar fi trebuit să aibă impact asupra deficitului. „Am încheiat însă anul cu un deficit de 2,6%, mai mic decât cel estimat inițial de 2,8%”, a adăugat el.„Supărarea PSD ar putea veni și din faptul că am refuzat amânarea implementării în 2017 a unor măsuri din codul fiscal aprobat de PSD în 2015”, a mai subliniat fostul premier.


 

”Rectificarea bugetară pozitivă din 23.11.2016 porneşte de la o situaţie a veniturilor bugetului general consolidat asumată de 2% sub anul precedent. La aceea dată, se ştia deja că la 31 octombrie 2016 veniturile din fondurile europene erau cu 9.000 milioane (lei – n.red.) mai mici faţă de suma bugetată pentru 2016. Mai mult, având în vedere că rectificarea bugetară se face în ultimele zile ale lunii noiembrie 2016 este evident că existau deja date pentru primele 2 săptămâni ale lunii şi se ştia că situaţia veniturilor din fonduri UE nu se îmbunătăţea. Din contră.”, spune Cîțu.

Pentru a face o rectificare bugetară pozitivă era nevoie de estimări de venituri mai mari până la sfârşitul anului. Rectificarea bugetară pozitivă din 23 noiembrie 2016 susţine cheltuieli mai mari pe baza unor estimări de creştere a veniturilor, tocmai în sectorul unde deja există o nerealizare de nouă miliarde lei, adaugă el.

”Rectificarea bugetară pozitivă OUG nr.86/23.11.2016 nu se justifică, în opinia mea, având în vedere datele despre evoluţia execuţiei bugetare prezentate public până în acest moment. Faţă de rectificarea bugetară din august 2016, această rectificare a fost mai puţin transparentă şi ridică mai multe semne de întrebare. Aceste semne de întrebare apar mai ales în legătură cu estimările de venituri fără de care aceasta a doua rectificare nu ar fi fost posibilă”, susține economistul.

Liviu Dragnea, autor moral al rectificării?

Totodată, Florin Cîțu reamintește mai multe episoare în care Liviu Dragnea, șeful PSD cerea public majorarea unor cheltuieli deși cunoștea situația finanțelor publice.

”Deşi surprinzătoare pentru toată societatea, rectificarea bugetară nu era o surpriză pentru preşedintele PSD Liviu Dragnea”, spune Cîțu. El invocă mesaje postate de Dragnea pe Facebook. Într-un dintre acestea, mesaj formulat chiar în ziua adoptării ordonanței de rectificare, liderul PSD cerea Guvernului Cioloș să aloce în avans banii necesari plății subvențiilor pentru fermieri. Într-un alt mesaj, Liviu Dragnea cerea public Guvernului să aloce 1,3 miliarde lei bani în programul de dezvoltare locală, reprezentând facturi restante, neplătite.

dragnea facebook

Florin Cîțu îl prezintă pe Dragnea un fel de autor moral al rectificării. Mai precis, Cioloș ar fi direcționat banii exact în domeniile în care Dragnea a cerut să se facă plăți. ”La rectificarea bugetară din noiembrie 2016 au primit cei mai mulţi bani exact ministerele menţionate explicit de domnul Liviu Dragnea şi mai ales sumele prezentate de acesta public - Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice 1.25 miliarde lei şi Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale 1.1 miliarde lei. Sumele pentru PNDL şi subvenţii în agricultură reprezintă aproximativ 2.4 miliarde lei, adică 84% din totalul sumelor suplimentate la aceasta rectificare bugetară. Declaraţiile au fost făcute exact în timpul în care Guvernul Cioloș anunţa rectificarea bugetară”, spune el. Pentru aceste motive, Cîțu crede că Dragnea, alături de alți oficiali menționați în raportul său, ar trebui audiați de către Comisiile reunite de Buget  - Finanțe ale Parlamentului.

Demnitari a căror audiere este sugerată de Florin Cîțu

  • Premierul Dacian Cioloș trebuie să explice decizia de oportunitate care a stat la baza rectificării bugetare. Ce s-a întâmplat la fondurile europene şi de ce au fost crescute cheltuielile la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice cu 1.25 miliarde lei şi la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu 1.1 miliarde lei, sunt întrebări la care acesta trebuie să răspundă. Ministerul Fondurilor Europene să explice estimarea de creştere a veniturilor cu 1 miliard de lei în luna decembrie 2016.
  • Daniela Pescaru și Enache Jiru, secretari de stat, membri PSD. ”Este esenţială audierea celor doi pentru că ei au participat şi la elaborarea programului PSD de guvernare şi asta înseamnă că Liviu Dragnea avea toate informaţiile despre rectificările bugetare”, spune economistul.
  • Viorel Ştefan, actualul ministru de Finanţe şi preşedintele comisiei de buget finanţe la Camera Deputaţilor la data rectificării bugetare. ”Este necesară mărturia dumnealui din cel puţin două puncte de vedere: dacă ştia în noiembrie 2016 de rectificare de ce nu a sesizat atunci problema ridicată acum şi dorim o lămurire despre procesul de predare primire (la Ministerul de Finanțe – n.red.) semnat de domnia sa”, spune Cîțu.
  • Vasile Dâncu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. El ”trebuie să prezinte nota de fundamentare care a stat la baza solicitării rectificării bugetare pentru ministerul pe care îl conducea în noiembrie 2016. În acelaşi timp este important să fie prezentată comisiei lista cu proiectele şi primăriile care au primit fonduri în decembrie 2016 din această rectificare”.
  • Dumitru Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi membru PSD. Acesta va trebui să prezinte comisiilor reunite nota de fundamentare care a stat la baza rectificării bugetare din noiembrie 2016 şi prin care s-au plătit în avans subvenţiile pentru fermieri. Dumitru Daniel Botănoiu trebuie să spună comisiei dacă l-a informat pe domnul Liviu Dragnea de situaţia subvenţiilor pentru fermieri.

Declarații iresponsabile

Florin Cîțu mai atrage atenția asupra declarațiilor iresponsabile care fac rău României. ”În acest context în care totul pare perfect declaraţii alarmante din partea unor politicieni cu funcţii de răspundere sunt devastatoare şi mai ales ne costă. Avem ecoul situaţiei generate de ce s-a întâmplat în Moldova unde au dispărut 1 miliard de dolari. Diferenţa este ca acolo au dispărut bani privaţi iar la noi se fac acuzaţii că au dispărut bani de la buget. Clarificarea cât mai rapidă a situaţiei poate reduce costurile de imagine pe care le plătim în acest moment”, spune el.

Informațiile false pot impieta aupra alocațiilor de fonduri europene. ”Sunt neprofesionaliste şi lipsite de responsabilitate declaraţiile unor oameni politici aflaţi în funcţii cheie care generează prejudiciu de imagine României. Expresii de genul “gaură la buget” nu sunt benefice nici măcar din punct de vedere politic, ele generând foarte multă confuzie şi mai ales neîncredere tuturor partenerilor noştri. De aceea, sugerez ca declaraţii legate de un domeniu atât de sensibil, bugetul şi finanţele publice, să fie evitate”, recomadă vicepreședintele Comisiei de Buget din Senat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri