Sari la conținut
News Alert

Guvern: Modificarea impozitării veniturilor va fi bine fundamentată

Guvernul îşi doreşte ca modificarea sistemului de impozitare a veniturilor realizate de persoanele fizice să fie "bine fundamentată", să aibă în spate studii de impact şi să fie definitivată numai după consultarea specialiştilor. Ministerul Finanţelor Publice va analiza şi va aduce îmbunătăţiri proiectului care vor fi explicate şi abia apoi aplicate, transmite, miercuri, Executivul.

lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015

FOTO: Agerpres

"Aşa cum de altfel a fost anunţat, la nivelul Ministerului Finanţelor Publice sunt în desfăşurare, în acest moment, consultări pe tema realizării unui nou Cod Economic, care va include o reformă a mecanismului de impozitare a veniturilor realizate de persoanele fizice", precizează Executivul într-un comunicat de presă.

"Conceptul de la care au plecat aceste consultări presupune, pe de o parte, încurajarea unor politici publice (cum ar fi sănătatea sau educaţia), prin acordarea de deductibilităţi fiscale. Pe de altă parte, scopul acestei noi abordări este combaterea evaziunii fiscale, prin încurajarea contribuabililor să ceară bonuri sau facturi fiscale, pe care să le folosească apoi pentru obţinerea deducerilor menţionate mai sus", arată Guvernul.

Conform sursei citate, interesul public pentru acest subiect este "perfect justificat".

"Este vorba despre o amplă modificare propusă, pe care o vor resimţi cei mai mulţi români. Tocmai de aceea, ne dorim ca această măsură să fie mai întâi bine fundamentată, să aibă în spate studii de impact şi să fie definitivată numai după consultarea specialiştilor", arată sursa citată.

Guvernul mai precizează că "o formă de lucru" a acestui proiect va constitui baza de plecare a discuţiilor.

"În urma interesului public major, am decis să facem publică o formă de lucru, care poate constitui o bază de plecare a discuţiilor. Este un exerciţiu de transparenţă, care ne dorim să continue şi să fie corect înţeles. Grupul de lucru de la Ministerul Finanţelor Publice va continua să analizeze şi să aducă îmbunătăţiri proiectului, iar forma rezultată va fi supusă unei ample dezbateri publice, în urma căreia va rezulta forma finală. Guvernul şi-a propus ca aceste modificări să fie mai întâi temeinic explicate public şi apoi aplicate", potrivit Executivului.

Administrarea globală a impozitului pe venit pe gospodării este un concept în evaluare în prezent, urmând ca proiectul final de Cod Economic, ce include Codul Fiscal, să includă rezultatul tuturor analizelor şi să fie lansat în dezbatere publică, a precizat miercuri Ministerul Finanţelor, într-un comunicat.