Guvernul a scos deja Marea Britanie din UE și umflă bugetul

Doru Cireaşă Data actualizării: Data publicării:
LIRA BRITANICA GettyImages-83843638

Două săptămâni după ce Comisia Europeană a anunțat oficial că ia în calcul eliminarea facilităților primite de Marea Britanie privind contribuțiile acestei țări către bugetul comun, autorii proiectului legii de buget au eliminat partea de cheltuieli înregistrată de România cu susținerea acestui mecanism.

LIRA BRITANICA GettyImages-83843638

În doar patru zile Ministerul de Finanțe a modificat drastic proiectul de buget pe anul curent, luând în calcul o reducere a cheltuielilor cu cinci miliarde de lei, cea mai mare reducere de cheltuieli fiind înregistrată la capitolul ”contribuția României la bugetul UE”. Aici se întâlnește o reducere de nu mai puțin de 1,7 miliarde lei, adică 377 milioane euro.

Operațiunea a luat prin surprindere inclusiv economiștii Consiliului Fiscal. ” Varianta actualizată a proiecției de cheltuieli bugetare primită de Consiliul fiscal în dimineața zilei de 27 ianuarie aduce modificări majore la nivelul unor agregate de cheltuieli, de natură să amplifice semnificativ rezervele deja existente în ceea ce privește posibila subdimensionare a cheltuielilor de personal și adăugând acestora rezerve noi în ceea ce privește potențiala sub-bugetare a agregatelor „asistență socială”, „cheltuieli cu dobânzile” și „alte transferuri”. Comparativ cu varianta inițială remisă Consiliului fiscal (23 ianuarie – n.red.), sunt prevăzute reduceri de cheltuieli curente în sumă de circa 5 miliarde lei lei localizate, în ordine descrescătoare, la nivelul componentei „alte transferuri” (-1,7 miliarde lei), având drept sursă diminuarea inexplicabilă a contribuției datorate de România la bugetul UE), „dobânzi” (-1,5 miliarde lei), „cheltuieli de personal” (-867 milioane lei) și „asistență socială” (-821 milioane de lei)”, a arătat la finele săptămânii trecute Consiliul Fiscal în opinia sa privind bugetul.

UK Rebate. Sau de unde pot veni o parte din cei 1,7 miliarde lei

Nicio publicație și niciun economist n-a reușit să dezvăluie misterul, iar Ministerul de Finanțe nu a dat dovadă de transparență mai mare. Cel mai probabil însă, operațiunea are legătură cu ieșirea Marii Britanii din UE.

Răspunsul poate sta într-un mecanism complex numit ”Rabat pentru Marea Britanie” (”UK rebate” în original) și în modul concret de aplicare a acestuia.

Mecanismul are rolul de a micșora contribuția la bugetul UE a Marii Britanii. Fără mecanimsul de rabat Marea Britanie ar plăti către UE o contribuție mai mare decât cea vărsată de Germania, cea mai mare economie europeană. Rabatul are o valoare de cinci miliarde de euro. Fără acesta Marea Britanie ar plăti 18 miliarde de euro în loc de 13 miliarde .

Cele cinci miliarde de euro sunt plătite de fiecare țară membru al Uniunii pe baza unei formule complexe. Un studiu al Parlamentului European făcut pe baza cifrelor din 2014indica faptul că România a contribuit la mecanismul UK Rebate cu peste 100 de milioane de euro, sumă mai mică decât cea de plată în 2017, an în care PIB exprimat în euro este mai mare cu 20%.

Mișcarea bugetară a guvernului Grindeanu vine la doar câteva zile după ce s-a anunțat oficial la nivel european intenția de a șterge orice mecanism de realocare dedicat Marii Britanii. Potrivit publicației Express, un raport privind viitorul bugetar la Uniunii, prezentat de fostul premier italian Mario Monti, arăta că nu există ”justificare” pentru UK Rebate.

Raportul arată că decizia Marii Britanii de a ieși din clubul Euro prezintă oportunitatea perfectă de a închide ușa pentru totdeauna oricăror reechilibrări bugetare. ”Uniunea Europeană are unica oportunitate de a reevalua nevoia rabaturilor și baza acestora”, spune raportul. Oricare mecanism de corecție pe partea de venituri trebuie anulat, se mai arăta în raportul Monti. Banii disponibilizați astfel pentru partea română vor ajunge, printre altele la bugetul Ministerului Apărării.

”În contrapartidă sunt majorate cu 5 miliarde de lei cheltuielile de capital, sursa majorării fiind localizată la nivelul cheltuielilor de capital ale Ministerului Apărării”, spune Consiliul Fiscal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri