Guvernul taie banii pentru o instituție fantomă. Cine primea indemnizații de la Academia Oamenilor de Știință

Data publicării:
presedintele aosr adrian badea la o sedinta a comisiei pentru buget din parlament
Prof. univ. dr Adrian Badea este președintele Academiei Oamenilor de Stiinta din România Foto: Agerpres

Guvernul lasă fără finanțare de la buget o instituție fantomă. Aproximativ 9 milioane de lei au fost realocați, în ședinta de vineri, de la Academia Oamenilor de Știință (AOSR) către proiecte de investiții. Sutele de membri care primeau indemnizații de la stat pentru apartenența la aceast organism, creat între alții de Ecaterina Andronescu, vor trebui acum să se finanțeze din surse proprii.

Digi24 a prezentat în cadrul campaniei „Statul la Stat” povestea acestei academii paralele, care este doar una dintre multele instituții a căror activitate nu se face remarcată, dar în care își găsesc un loc călduț foști sau actuali politicieni. Unul dintre membrii AOSR este chiar fostul președinte Ion Iliescu. 

În România, pe lângă Academia Română, mai există alte patru academii care sunt finanţate de la bugetul de stat. Academia Oamenilor de Ştiinţă, una dintre acestea, are peste 350 de membri. 

Anul trecut, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, pe scurt AOSR, a primit de la bugetul de stat peste 10,5 milioane de lei, adică aproximativ 2 milioane de euro. Mai bine de jumătate din sumă, aproape şase milioane de lei, s-au dus pe indemnizaţiile membrilor.

Membrii titulari primesc o indemnizaţie lunară brută de 2.000 de lei, membrii corespondenţi 1.400 de lei brut, iar cei de onoare, 1.000 de lei brut. Alţi 2,7 milioane de lei au fost cheltuiţi pentru plata salariilor angajaţilor. Preşedintele AOSR este Adrian Badea, iar salariul său este echivalent cu cel al unui ministru: 21.840 de lei brut.

Criticii spun că aceste academii ar trebui să funcţioneze ca ONG-uri, şi nu să fie finanţate din bani publici.

Urmăriți aici reportajul despre AOSR din seria „Statul la stat”.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri