Impozitul pe gospodării, greu de aplicat

Data publicării:
impozit

Schimbarea sistemului de impozitare ridică probleme pe care Guvernul pare să le fi ignorat. Lipsa consultanţilor fiscali care să verifice declaraţiile de impozit ale contribuabililor, dar şi timpul scurt de aplicare a acestor măsuri sunt primele menţionate de experţi şi chiar de şeful Fiscului. În plus, specialiştii sunt de părere că Guvernul a deschis drumul spre o impozitare progresivă.

În birourile companiilor de consultanţă fiscală, propunerile anunţate de Guvern sunt privite cu scepticism. Impozitul zero pentru familiile cu venituri sub 2.000 de lei şi cota de 10% pentru cele cu venituri peste acest prag sunt percepute drept un început de impozitare progresivă a veniturilor. Adică românii cu salarii mari vor avea mai mulţi bani de dat statului.

Răzvan Ungureanu, manager impozite companie de consultanţă: Asta e una din probleme - impactul bugetar. Pare că va fi o diminuare a veniturilor la buget care nu e compensată din altă parte. Temerea mediului de afaceri în acest context este că odată cu globalizarea veniturilor ar putea veni un demers ulterior de introducere a cotelor progresive.

Ridică semne de întrebare şi apariţia în peisaj a consultanţilor fiscali, care ar trebui să colecteze datele de la gospodării, după modelul medicilor de familie, care au un anumit număr de pacienţi. Planurile Guvernului, de a angaja 30.000 de consultanţi fiscali, se lovesc în primul rând de realităţile Fiscului.

Bogdan Stan, preşedintele ANAF: ANAF are în momentul de față 25 de mii de angajați, suntem subdimensionați cu trei mii. Din punct de vedere al legislației, un inspector fiscal nu poate să fie și consultant fiscal, ar fi un conflict de interese.

Răzvan Ungureanu, manager impozite companie de consultanţă: Cel puţin pe termen scurt nu pare a fi fezabil să găseşti 30.000 de oameni care pot face asta full time. Pare o măsură care vrea să fie implementată mult prea repede raportat la complexitatea ei.

Adrian Benţa, expert fiscal: O persoană fizică obişnuită, la nivelul mediu de pregătire, nu se va putea descurca foarte bine în aceste hăţişuri legislative.

Guvernul mai propune ca fiecare gospodărie să aibă la finalul anului un bilanţ de venituri şi cheltuieli deductibile. Însă asta ar crea un paradox, spun specialiştii:

Gabriel Biriş, avocat: În cele mai multe situaţii vor trebui rambursaţi nişte bani gospodăriilor. Deci, cu alte cuvinte Guvenul ne propune nouă contribuabililor să platim un corp privat ca statul să dea bani, din banii pe care unii dintre noi îi plătim la buget, către alți contribuabili care câştigă mai puţin. Impozitul pe gospodărie crează un risc imens și anume acel al zăngănitului de cătușe pe toate ulițele din România.

Şi asta pentru că, potrivit experţilor, inspectorii fiscali vor putea să facă plângere penală, dacă descoperă bani care nu apar în declaraţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri