Indicele Robor s-a reapropiat de maximul ultimilor trei ani

Data publicării:
grafic

Dobânda interbancară la 3 luni a crescut luni până la nivelul de 1,79%.

Indicatorul a atins marţi, 3 octombrie, nivelul de 1,8%, cel mai mare din 25 noiembrie 2014. Indicatorul a scăzut miercuri la 1,79%, iar joi la 1,78%. Vineri, indicatorul a stagnat la 1,78%.

Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%. Totodată, indicele Robor la 6 luni a crescut luni la 1,91%, cel mai mare nivel din 7 ianuarie 2015 (1,92%).

Creşterea indicelui Robor de la finalul lunii septembrie este legată de probleme de lichiditate ale pieţei. Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a susținut că scăderea lichidității are loc din cauza faptului că a crescut gradul de colectare a Fiscului.

Robor (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este de obicei corelată cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat. Dobânzile interbancare au scăzut puternic anul trecut, iar Robor la 3 luni a înregistrat în septembrie şi în octombrie 2016 un nivel minim istoric de 0,68% pe an.

Săptpmâna trecută economiștii au navertizat că Robor își va conntinua creșterea și că Banca Națională are mijloace de eficacitate redusă în micșorarea dobânzii. Mai precis dobâna interbancară poate fi redusă doar prin injecții substanțiale ale BNR de lichiditate în piață. Acestea însă au un efect de creștere a inflației, ceea ce este potrivnic țelurilor BNR. Citește aici o analiză a economiștilor privind Robor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri