Investițiile publice explodează doar pe hârtie. Semne de întrebare

Doru Cireaşă Data publicării:
ionut dumitru presedinte consiliul fiscal digi24 22.07.2015

Majorarea investiţiilor anunțată de Guvern vineri, prin vocea premierului Viorica Dăncilă, este privită cu scepticism de către Consiliul Fiscal. Este vorba de o „cvasi-triplare” a intrărilor anticipate din fonduri structurale și coeziune, abordare pusă sub semnul întrebării de către execuțiile bugetare din anii anteriori.

Sursa: Consiliul Fiscal

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, vineri, că în proiectul de buget pe anul 2019 au fost alocate pentru investiţii 49,65 miliarde de lei, adică 4,86% din PIB, în creştere cu 45% faţă de 2018.

"Aşa cum am spus în mai multe rânduri, 2019 va fi anul investiţiilor. În proiectul de buget alocăm 49,65 miliarde lei, adică 4,86% din Produsul Intern Brut, pentru investiţii, în creştere cu 45% faţă de anul 2018. O alocare importantă este la Ministerul Transporturilor, unde fondurile sunt cu 6 miliarde lei mai mari, adică cu 74,4% în plus faţă de anul 2018", a declarat Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Zilele trecute însă Consiliul Fiscal a demontat mecanismul acestei „explozii”.

Sumele alocate de la buget sunt aceleași ca în anii precedenți însă se mizează pe o triplare a intrărilor de fonduri europene, nerambursabile, față de anul trecut. Consiliul Fiscal explică: „proiectul de buget vizează o expansiune de proporții a cheltuielilor cu investițiile (de la 34,2 miliarde lei în 2018 la 47,1 miliarde lei în 2019), pe seama cvasi-triplării intrărilor anticipate din fonduri structurale și de coeziune (FSC) de la UE al căror beneficiar final este sectorul public (de la 5,2 miliarde lei în 2018, la 15,1 miliarde lei în 2019)”.

Tendința este  surprinzătoare căci cheltuielile cu investițiile (partea de cofinanțare și neeligibile) de la bugetul de stat nu au aceeași dinamică.

„În condițiile în care Ministerul Finanțelor Publice anticipează o expansiune mai puțin rapidă a cheltuielilor de cofinanțare și neeligibile (raportul cheltuieli/venituri din Fonduri Structurale de Coeziune scade de la 2,1 în 2018 la 1,65 în 2019), bugetul estimează o dublare a cheltuielilor aferente proiectelor de investiții cu finanțare europeană (un plus de 13,8 miliarde leii relativ la execuția anului trecut)”, spune Consiliul.

O privire în trecut confirmă temerile. „Execuțiile bugetare istorice consemnează în mod constant deviații considerabile de la sumele bugetate inițial ori în urma rectificărilor bugetare în sensul unor cheltuieli de investiții inferioare alocărilor. O evoluție similară este probabilă pentru anul 2019, cu atât mai mult cu cât ipoteza îmbunătățirii de amploare a absorbției de fonduri structurale și de coeziune apare la acest moment drept excesiv de optimistă (istoric, estimările inițiale de absorbție nu s-au materializat niciodată la nivelurile indicate).”

Consiliul Fiscal explică și grafic situația (vezi foto). Este vizibilă menținerea părții de cofinanțare în 2019 față de 2018 și o creștere importantă a părții reprezentate de intrările de la UE. Oricum cota de 4,6% a investițiilor este cu aproximativ o treime inferioară celei din perioada 2009-2011.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri