Isărescu: Avem un buget relativ tensionat. Suntem preocupaţi ca în an electoral să se păstreze toate echilibrele

Data publicării:
mugur isarescu inquam octav ganea 20190211124450_OGN_1406-01
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Bugetul este relativ tensionat, dar Banca Naţională a României a observat şi a încurajat tendinţa Guvernului de a ţine lucrurile sub control, a afirmat, luni, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă, informează Agerpres.

„Avem un buget relativ tensionat, dar noi am observat şi am încurajat tendinţa Guvernului de a ţine lucrurile sub control. De a păstra deficitul bugetar şi ţinta de deficit stabilită uşor sub nivelul de anual precedent şi încurajăm un asemenea comportament pe toate căile care stau la dispoziţia Băncii Naţionale. Am observat în ultima lună şi o anumită creştere a veniturilor bugetare, ceea ce nu este de neglijat. Suntem preocupaţi, dar nu, să spunem aşa, nu vedem lucrurile în negru şi lucrăm cu guvernul pentru ca într-un an electoral, un an dificil din punct de vedere social, politic, să se păstreze toate echilibrele. Şi echilibrul financiar economic, dar şi echilibrul social şi politic”, a declarat Mugur Isărescu.

El a menţionat că nu doreşte să intre în detalii până nu apare rectificarea bugetară şi până când Guvernul şi Ministerul Finanţelor nu vor prezenta situaţia.

Întrebat despre introducerea de noi taxe, Mugur Isărescu a spus că le va discuta după ce le va vedea şi că nu îşi permite să speculeze până atunci.

Bugetul general consolidat a încheiat primul semestru din acest an cu un deficit în creştere la 1,94% din PIB, respectiv 19,96 miliarde de lei, de la 1,4% din PIB după primele cinci luni, potrivit datelor publicate săptămâna trecută de Ministerul Finanţelor.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat luni, într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, că autorităţile şi-au planificat să aprobe rectificarea de buget în această săptămână. Ministrul de resort a precizat, în context, că lucrurile sunt clarificate şi au mai rămas de pus la punct doar mici detalii arătând, totodată, că este convins că va fi o rectificare pozitivă.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri