Isărescu: Inflația, greu de controlat cu toate aceste suișuri și coborâșuri fiscale

Data publicării:
isarescu

Ținta de inflație este greu de controlat cu toate aceste suișuri și coborâșuri fiscale, spune conducerea Băncii Centrale.

Inflația stabilă este condiționată de un cadru macroeconomic stabil, a spus miercuri șeful Băncii Naționale, Mugur Isărescu. Preocupările Băncii Centrale se îndrepată nu atât spre inflație, cât spre politicile fiscale (aflate în coordonarea Guvernului, dincolo de capacitatea de influențare a BNR), a spus guvernatorul.

„E greu să îţi atingi ţinta (de inflaţie, n.r.) cu atâtea suişuri şi coborâşuri fiscale (...) când am spus despre măsuri fiscale nu ne-am referit la ce a făcut actualul guvern, ci ce s-a întâmplat de-a lungul anilor. Ca să îl citez pe preşedintele Iohannis, această ţopăială fiscală”, a mai spus Isărescu.

Banca Națională a României prezintă astăzi raportul trimestrial asupra inflației. În luna martie, rata anuală a inflaţiei a fost de 4,95%, cea mai mare din ultimii 5 ani. Potrivit datelor BNR, mai mult de jumătate din rata inflaţiei a fost generată de produsele ale căror preţuri sunt administrate de autorităţi sau sunt influenţate de taxele impuse de stat. Astfel, energia electrică şi combustibilii au contribuit fiecare cu aproximativ un punct procentual. Încă aproape jumătate de punct vine de la mjorarea tarifului gazelor naturale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri