Sari la conținut

Isărescu, ironic: Mă duc acasă, la bancă, să am grijă de ROBOR

Indicele ROBOR dă semne de stabilitate, e aproape de 1,8 la sută. La fel ca miercuri, şi joi s-a înregistrat o scădere infimă, după două săptămâni de creştere: a ajuns la 1,78%. Însuși guvernatorul Băncii Naţionale a făcut anunţul.

ROBOR-ul este indicele în funcţie de care se calculează ratele în lei.  Cu câteva zile în urmă, premierul făcuse o declarație prin care reproșa Băncii Naționale a României că nu a împiedicat creșterea ROBOR.

„ROBOR – aici, sincer, cred că colegii noştri de la BNR au fost un pic plecaţi de acasă. Pentru că ăsta era rolul BNR să aibă grijă să nu crească. BNR trebuie să reglementeze. Şi ar trebui să intervină”, a spus Mihai Tudose săptămâna trecută.

Șeful guvernului a mai spus că nu a discutat cu guvernatorul Mugur Isărescu, dar că este posibil să aibă o discuţie săptămâna aceasta.

Întrebat dacă ar trebui să intervină BNR, Mihai Tudose a replicat: „Păi asta face BNR, nu se joacă la modul pozitiv pe această piaţă?”.

Joi, a venit replica din partea guvernatorului Mugur Isărescu. O replică pe ton de glumă, dar cu trimitere indirectă la reproşurile aduse BNR de politicienii puterii.

„Vă mulțumesc foarte mult pentru că m-ați ascultat și vă rog să îmi permiteți să mă retrag, să mă duc acasă, adică la bancă, să am grijă de ROBOR”, a declarat joi Mugur Isărescu la un eveniment public.

Declarația a fost comentată de jurnalistul Cristian Tudor Popescu în emisiunea „Jurnalul de Seară” de la Digi24.

„Adică dl. guvernator are umor. Mi se pare ciudat să aibă astfel de replici umoristice dl. guvernator, pentru că nu e de râs ce se întâmplă și dânsul a acoperit cu această replică ce a trebuit să spună românilor, anume că Guvernul nu poate stabili nici valoarea inflației, nici valoarea cursului leu-euro sau leu-dolar. Nu poate să le stabilească Guvernul, astea sunt influențate de piața liberă”, a comentat jurnalistul Cristian Tudor Popescu la Digi24.

El a taxat însă și reacția BNR și a guvernatorului:

„Și BNR face politică, e un răspuns de politician al dlui guvernator Isărescu, care își aduce aminte, din când în când, că a fost candidat la Președinția României din partea unui partid. E un răspuns de politician, ar fi trebuit să nu accepte dl. Isărescu introducerea în piață a nouă milirde! 9! E imens. Se mai pot face astfel de intervenții, dar – au mai fost de nivel 2-3 – dar să introduci 9 miliarde în piață știe foarte bine că nu e bine. De ce a procedat așa? Ca un politician și dânsul”, a spus CTP.

Pe aceeași temă