Isărescu vorbește de un mini-atac speculativ pe leu. „Mic, dar a fost”

Data publicării:
curs leu euro
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Guvernatorul a răspuns marți, la audierea sa în Senat, unei întrebări care s-a regăsit în mass-media ultimei perioade. S-a devalorizat leul și din cauza unui atac speculativ?

Vorbind de dobânzile începutului de an, guvernatorul a recunoscut existența unui atac speculativ. El a spus că „în zilele de până în prezent, după atacul pe leu, mic dar (care – n.red.) a fost, dobânzile sunt mai sus”.

Precizările sale vin în contextul în care purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu a respins în luna ianuarie o astfel de posibilitate în ianuarie. Acesta a pus devalorizarea exclusiv pe seama măsurilor guvernamentale luate la începutul anului.

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, a spus in 24 ianuraie că deprecierea leului nu poate fi legată de un atac speculativ, în condiţiile în care euro a atins miercuri nivelul record de 4,7569 lei. Atunci el confirma că au existau anumite presiuni pe curs legate de o lipsă de credibilitate pentru investitorii care au deţineri în lei.

Jucătorii de pe piaţa financiară ar putea fi tentaţi să forţeze devalorizarea rapidă a leului, deoarece ştiu că Banca Naţională nu poate controla, în acelaşi timp, şi dobânda de referinţă, şi cursul valutar, era însă de părere Andrei Caramitru, consultant fiscal și antreprenor, coordonatorul unui fond de investiții IT.

De la începutul anului leul a pierdut peste 1% din valoare, respectiv a ajuns la 4,74 lei în acest zile,  după ce a început 2019 la o cotație de 4,66 lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri