Sari la conținut

Leul recuperează distanţa faţă de monedele din regiune

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri un curs de referinţă de 4,5552 lei/euro, euro rămânând sub nivelul de 4,56 lei, leul recuperând diferenţa faţă de monedele din regiune.

curs leu euro

Joi, BNR a afişat un curs de 4,5555 lei/euro. Leul a dat semne de revenire încă de miercuri şi a continuat să se aprecieze joi şi vineri în faţa euro, potrivit News.ro

Analiştii şi investitorii sunt tot mai atenţi la politicile guvernului în materie fiscală şi salarială, în condiţiile în care economiştii consideră că deficitul bugetar al României ar putea creşte la niveluri nesustenabile în acest an. 

Analiştii consideră însă că aprecierea leului ar putea fi una de durată, iar leul ar putea continua să crească în raport cu euro, în contextul în care monedele din regiune sunt pe trend ascendent de circa două săptămâni. 

"Calendarul global este mai încărcat astăzi, dar asta nu ar trebui să afecteze leul prea mult, în condiţiile în care acesta trebuie să recupereze distanţa faţă de monedele din regiune", arată un raport al ING Bank, publicat vineri. 

Euro continuă aprecierea în faţa dolarului american, fiind cotat pe pieţele internaţionale dincolo de pragul de 1,08 dolari. 

În raport cu leul, dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 4,2229 lei joi la 4,2149 lei vineri.

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Totodată, cursul francului elveţian a scăzut de la 4,2545 lei la 4,2530 lei.