Sari la conținut

Dragnea: S-ar putea să nu mai folosim consultanţi fiscali şi să amânăm deducerile pe baze de chitanţe

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, referitor la impozitul pe venitul global, că Guvernul s-ar putea să ia decizia să nu mai folosească consultanţi fiscali şi să amâne cu un an introducerea deducerilor pe bază de chitanţe.

Official Doping Center For Athens 2004 Olympic Games

FOTO: Getty Images

„Şi mai sunt două chestiuni legate de capacitatea administrativă, logistică şi informatică a ANAF – este o problemă, şi altă problemă o reprezintă necesarul de 30, 30 şi ceva de mii de consultanţi fiscali. Şi s-ar putea să luăm decizia ca să nu mai folosim consultanţi fiscali şi să amânăm cu un an, adică să intre în vigoare din 2019 practic (introducera deducerilor pe baze de chitanţe, n.r) , perioadă în care să informatizăm adminstraţia şi omul să nu mai fie nevoit să aibă acei consultanţi fiscali pentru că va primi prin sistem informatic formularele pe care să le trimită înapoi şi să-şi plătească şi taxele şi impozitele”, a precizat Liviu Dragnea, la un post de televiziune, citat de News.ro.

Liderul PSD a susţinut că este necesară „compatibilizarea sistemelor informatice”.

„ANAF are un sistem informatic, Ministerul de Finanţe are un alt sistem informatic, administraţiile locale nu sunt conectate toate, fiecare au softuri diferite şi lucrăm acum cu o echipă mai largă în aşa fel încât să se uniformizeze sistemele informatice”, a adăugat Liviu Dragnea.

De trei luni,  în Ministerul de Finanţe se lucrează la modificarea Codului fiscal. Proiectul prezentat deja oamenilor de afaceri prevede introducerea, de la 1 ianuarie 2018, a noţiunii de gospodărie recunoscută fiscal. Adică un grup de persoane, înrudite sau nu, care au bunuri comune. La finalul anului, astfel de gospodării vor putea să îşi deducă anumite cheltuieli, precum cele cu serviciile medicale sau cu educaţia copiilor. Totul este să existe chitanţe sau bonuri fiscale pentru aceste cheltuieli.

Un consultant fiscal plătit de stat ar urma să îi ajute pe oameni să facă toate calculele şi să completeze dosarul care trebuie depus la Fisc. Acesta ar trebui să conţină nu doar bonurile şi chitanţele pentru cheltuielile deductibile, ci şi declaraţii despre toate veniturile obţinute - nu doar cele din salarii, ci şi cele din chirii, de exemplu. Consultanții fiscali vor avea un rol similar cu cel al medicilor de familie, a explicat ministrul Fondurilor Europene Rovana Plumb.

România are în prezent 5.000 de consultanți fiscali, în timp ce nevoile vor fi de 35.000 de consultanți, dacă acest proiect va fi implementat. 

Citiți și: 

Examen pentru cea mai căutată meserie. Cum poţi obţine un post plătit cu până la 10.000 de lei

Consultanții fiscali, de șapte ori mai puțini decât necesarul

Guvernul vrea să schimbe sistemul de impozitare. Care sunt noutățile

VIDEO. Ministrul Finanțelor explică cum se va face impozitarea gospodăriilor