Micile firme vor plăti cu 60% mai mult la buget, în acest an

Data actualizării: Data publicării:
tineri brutarie concordia

Măsura de majorare a plafonului cifrei de afaceri până la care se plătește impozit pe venit în loc de impozit pe profit, măsură prezentată de șeful PSD, Liviu Dragnea, drept relaxare fiscală, se preconizează că de fapt va aduce mai mulți bani la buget.

tineri brutarie concordia

Încasările din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor vor creşte în acest an cu 60% faţă de anul trecut, potrivit proiectului de buget, informează Economica.net.

La capitolul venituri, bugetul de stat pentru acest an prevede o creştere a încasărilor din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor cu 60%, faţă de anul trecut, de la 828 de milioane de lei la 1,3 miliarde lei.

Începând din acest an, regimul fiscal al microîntreprinderilor a fost modificat. Noua legislaţie stabileşte reducerea plafonului capitalului social la înființare, în funcție de care se poate aplica sau nu regimul de impozitare pentru microîntreprinderi, potrivit avocatnet.ro.

Concret, limita capitalului social pentru care se poate alege plata impozitului pe profit, în detrimentul celui pe veniturile microîntreprinderilor, a fost redusă de la 25.000 de euro (aproximativ 112.000 de lei) la 45.000 de lei (aproximativ 10.000 de euro).

Prin urmare, din acest an, doar entităţile cu un capital social mai mic decât 45.000 de lei sunt obligate să aplice impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. În schimb, dacă îşi completează capitalul social pe parcurs, până cel puţin la noul nivel fixat, firmele vor putea deveni plătitoare de impozit pe profit.

Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 20%, inclusiv, atunci aceasta va plăti impozit de profit de 16%. 

Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt 1% pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulţi salariaţi şi 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri