Ministrul de Finanțe cochetează cu impozitarea progresivă

Data publicării:
impozit progresiv

Noul ministru de Finanțe nu exclude impozitul progresiv care a mai fost în vigoare până în 2005, dacă acesta ”are o logică”.

Eugen Teodorovici, avizat luni în funcţia de ministru de Finanţe de Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, a declarat, după audieri, că nu exclude revenirea la impozitarea progresivă, dacă această măsură ”are o logică” şi dacă se va dovedi că este o măsură mai bună pentru români

”Nu exclud revenirea la impozitarea progresivă, dacă are o logică. Nu se aplică dacă nu este mai bună pentru români. Nu voi aplica niciodată ceva care să fie contestat de mediul de afaceri, de simpli contribuabili”, a afirmat Teodorovici, după audieri.

Ideea reintroducerii unie impozitări progresive, cu treapta superioară nu obligatoriu mai mare decât nivel de impozitare în vigoare la momentul introducerii ratei progresive, este o idee mai veche a liderilor PSD cu care aceștia au cochetat de-a lungul ultimilor ani.

In 2010 Liviu Dragnea, atunci secretarul general al PSD, declara la Europa FM  că social democrații doresc introducerea unui impozit progresiv care sa satisfaca și electoratul PNL. "Noi avem ca țintă principală nu să fim zapcii celor care au venituri mari, ci să ajutăm categoriile largi care au venituri mici, și anume să le reducem impozitul. Și atunci vrem ca cei care au venituri mari să stea liniștiți pentru că nu vor fi afectați de o impozitare mai mare, dar cei care au venituri mai mici să le reducem impozitul. Și atunci discutam de 16% care este și acum, și sub 16% venim cu o chestie, de fapt nu e o chestie progresivă, este ceva regresiv, sau, mă rog, este o impozitare diferențiată, și anume 8,12 si 16%", spune el

Acum un an Daniel Constantin făcea declarații similare. Deținător al funcției de vicepremier, Daniel Constantin spunea la Digi24 în ianuarie 2017 că, începând din 2018, ar putea fi introdus un impozit diferenţiat pentru anumite categorii de venituri.

''Există o discuţie ca din 2018 să se vină cu acea impozitare în funcţie de veniturile pe care le au cetăţenii. Asta este o discuţie pe care o vom avea la momentul respectiv. Cota unică rămâne, dar sunt alte forme, pentru alte tipuri de venituri, care se vor lua în calcul'', spunea el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri