Ministrul de Finanțe: În Parlament se fac propuneri habarniste

Data publicării:
teodorovici 180131_GUVERN_SEDINTA_053_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Educaţia financiară ar trebui începută de la cel mai înalt nivel, respectiv cel al clasei politice, pentru că în Parlament se fac propuneri "habarniste", a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, la cea de-a doua ediţie a Galei EduFIN.


"Ar trebui să începem (educaţia financiară - n. r.) de la cel mai înalt nivel şi anume cred ar trebui să pregătim, să educăm clasa politică, în principal. Cred că printre principalele locuri de unde să începem educaţia financiară sau cultura financiară, pentru că mă uit şi în Parlament la mulţi dintre colegi care vin cu fel de fel de propuneri care mai de care mai habarniste - să spunem populiste deja e depăşit termenul - care nu au cum să se încadreze în nicio logică, dar că dă bine undeva e de ajuns să o promoveze şi după aceea să stai să explici, să îi faci să înţeleagă că nu aceasta este logica. Şi de la acest nivel cred că ar trebui începută foarte agresiv o astfel de educaţie financiară", a spus Eugen Teodorovici, precizând, pentru Agerpres, că nu s-a referit la o anume iniţiativă, ci la general.

Potrivit acestuia, lipsa culturii financiare creează mari probleme, iar studiile arată că în România aproape 90% din populaţie are un nivel redus de înţelegere a problematicilor legate de bani.

"Ne uităm azi şi vă spun că mă lovesc foarte des şi cred că v-aţi lovit cu toţii de faptul că această incultură sau lipsă a culturii financiare foarte agresivă creează mari probleme. Citeam şi eu puţin mai devreme cele trei studii făcute la nivelul României, cifre năucitoare într-adevăr. Să ai 70% din populaţie care nu a avut experienţa datoriilor. Un alt studiu spunea că aproape 90% din populaţie are un nivel redus de înţelegere a problematicilor legate de bani sau întâmpină dificultăţi în a utiliza concepte financiare. Un alt studiu spune că 14% dintre români sunt, practic, analfabeţi din punct de vedere financiar şi multe alte asemenea cifre care nu ne fac să fim mândri", a afirmat Teodorovici. 

Nu este însă prima dată când un specialist în domeniu atrage atenția asupra amatorismului unor propuneri venite din partea Parlamentului. Anul trecut, cu ocazia transpunerii unei directive europene privind prețurile de transfer, Comisia de Afaceri Externe a Senatului a recomandat parlamentarilor să evite inițiative în domenii foarte tehnice, urmând să lase inițativele în sarcina ministerelor de resort. Mai multe detalii aici. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri