Sari la conținut

Ministrul Finanțelor: România va păstra deficitul bugetar sub 3%, aşa cum s-a angajat

România va păstra deficitul bugetar sub 3%, așa cum s-a angajat prin Pactul de Stabilitate și Creștere, iar creșterea economică de 5,6% preconizată pentru anul 2017 este bazată atât pe consum, cât și pe majorarea volumului producției industriale, a dat asigurări ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa.

Oficialul român a punctat creșterea economică de 5,6% din anul 2017, bazată atât pe consum, cât și pe o creștere a volumului producției industriale mai mare cu 8% față de aceeași perioadă a anului anterior, precum și scăderea ratei șomajului, care a înregistrat în luna iulie 2017 un nivel de 5,2% față de 7,7%, media europeană.

De asemenea, în cadrul discuțiilor s-a menționat creșterea Produsului Intern Brut (PIB) și rectificarea pozitivă "realizată datorită creșterii veniturilor bugetului general consolidat". În plus, ministrul Ionuț Mișa a reconfirmat angajamentul României privind păstrarea deficitului bugetar în limitele de 3%, stabilit de Pactul de Stabilitate și Creștere.

În contextul reuniunii informale a Consiliului ECOFIN, organizate de Președinția estoniană în perioada 15 - 16 septembrie 2017, ministrul român al Finanțelor a avut o întâlnire bilaterală cu oficialul Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, iar discuțiile au vizat aspecte legate de situația macroeconomică la nivelul României și viitorul Uniunii Economice și Monetare.