Mircea Coşea: De ce trebuie ca un om care munceşte foarte mult să-i întrețină pe cei care nu muncesc?

Data publicării:
mircea cosea
Mircea Coșea

Economistul Mircea Coşea a criticat declaraţia premierului Mihai Tudose privind necesitatea ca oamenii care câştigă mulţi bani să plătească o taxă în plus, de solidaritate cu statul care le-a oferit prilejul să aibă astfel de venituri. În plus, economistul a punctat o întrebare la care Guvernul trebuie să răspundă „la virgulă”: „Ce va face statul cu această taxă de solidaritate?”.

Premierul Mihai Tudose a explicat luni de ce vrea Guvernul să impună taxă de solidaritate persoanelor fizice. El a afirmat că statul a creat condiții pentru ca unii oameni să câștige foarte mulți bani, așa că la rândul lor ei trebuie să fie solidari cu statul.

„Va fi aplicată persoanelor fizice, persoane care câştigă foarte mult, care beneficiază de o mulţime de lucruri din partea statului şi care înţelegem că funcţionează în toată lumea, să plătească peste un anumit prag valoric o taxă în plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul să câştige atâţia bani”, a spus premierul Tudose, la emisiunea „În faţa ta”.

„E o declaraţie nu numai criticabilă, ci şi condamnabilă pentru că atacă un lucru necesar în societatea românească, crearea unei elite de carieră. Avem nevoie de elite, nu mai suntem într-un stat proletar, în acea stare de bloc. Ne place sau nu, unii au salariu mai mare impozitat. Care sunt avantajele pe care stat i le-a dat? Exemplu: Simona Halep – ea câștigă bine. Ce sprijn i-a dat statul, de ce trebuie să impozitezi? Care sunt oamenii cu avantaje din partea statului? Sunt nomenclaturiști? (...)

De ce trebuie ca un om care munceşte foarte mult, care nu se bazează pe egalitarismul comunist, care are o responsabilitate foarte mare să dea din banii lui ca să-i întrețină pe cei care nu muncesc și care primesc ajutoare sociale de ani de zile și care refuză locuri de muncă?”, s-a întrebat retoric Mircea Coşea.

Potrivit acestuia, este necesar să se ştie ce va face statul cu taxa de solidaritate şi în ce ţări funcţionează.

„Această taxă nu poate să se ducă în Trezorerie, pentru că se amestecă în marea masă a banilor din Trezorerie. Și am mai avut cazuri – s-au făcut autostrăzi din taxa pentru autostrăzi?”, a explicat Mircea Coşea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri