Modificările fiscale anunțate de Guvern încalcă legislaţia europeană

Data publicării:
eu

Modificările fiscale anunţate recent de Guvern sunt neclare, riscă să afecteze competitivitatea României şi chiar să conducă la declanşarea unor acţiuni de infrigement. Adoptarea unor măsuri fiscale de o asemenea importanţă ar fi trebuit discutate din timp cu mediul de afaceri şi să fie precedată de un studiu temeinic de impact, atrag atenţia consultanţii de la PriceWaterhouseCoopers.

Chiar şi jucătorii din piaţa de energie, unul dintre domeniile puternic afectate de modificările fiscale, sunt de părere că plafonarea preţului la gaz ar putea declanşa procedura de infrigement asupra României. O procedură pe care Comisia Europeană o avea deja deschisă pe tema pieţei de gaze, dar care a fost îngheţată.

În urma anunţului făcut de ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, privind plafonarea preţurilor la gaze timp de trei ani la nivelul de 68 de lei pe megawat, reprezentanţii din piaţă au spus că această măsură este anticoncurenţială şi introducerea ei ar putea reactiva foarte uşor procedura de infringement. Iniţial, Comisia Europeană voia să declanseze această procedură împotriva României pentru că Parlamentul a vrut să impună obligaţia ca 70% din gazul produs la noi în ţară să fie tranzacţionat pe o singură bursă. Ulterior, monopolul OPCOM a fost înlăturat, procentul a scăzut la 30%, iar dosarul a rămas în aşteptare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri