Mugur Isărescu, lecţie de profit bancar pentru ministrul Finanţelor

Data publicării:
BNR

Băncile cu rezultate pozitive au plătit impozit pe profit, iar cele care nu au făcut profit au capital pozitiv, a declarat vineri Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), care a subliniat că în România sunt 300.000 de firme care nu fac profit şi au capital negativ. Isărescu apreciază că a face profit într-o bancă nu e ”o chestiune uşoară”, iar activitatea bancară este una complicată.

Acesta a reacţionat vineri, după ce ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat ieri la Digi24 că 31 de bănci nu au plătit impozit pe profit şi că există un plan pentru identificarea celor care vând credite neperformante prin companii offshore.

„Am menţionat că e vorba de 46 de bănci, din care 31 nu au plătit impozit pe profit, iar 15, da. E important să se înţeleagă că nu tot sistemul bancar are o problemă, ci o parte.

Nu cred că nu le merge business, cred că sunt pierderi, unele dintre ele realizate din cauza transferului unor credite neperformante, poate cea mai mare pondere. S-a realizat un proces de vânzare a creditelor neperformante foarte masiv în ultimii ani.

Aceste lucruri au trenat.

Am făcut o analiză de risc a sistemului bancar, azi am extins controalele, am trimis colegii la specializare - s-a constatat că pierderile unei bănci erau de 650 milioane ron, vorbim numai de impozit pe profit, colegii mei au reuşit să diminueze această pierdere, i-au spus că e nereală, au stabilit că mai are de plată în plus 104 milioane. S-a emis decizie de impunere.

Suntem convinşi că şi cu celelalte bănci, care pe baza analizei de risc vor fi selectate, avem acelaşi plan de a identifica toate vânzarea de credite neperformanate prin companii offshore. Trebuie să înţeleagă cei care lucrează în sistemul bancar că noi ştim exact ce se întâmplă şi să plătească impozit pe profit!", a declarat la Digi24 ieri, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.

"Cred că domnul ministru (al Finanţelor, Ionuţ Mişa, n.r.) a dat un mesaj corect, în sensul că a făcut o constatare, pe care nu trebuie să o căutăm, nu ne trebuie liste. Bilanţurile anuale ale băncilor sunt publicate, sunt publice, în fiecare an. Deci nu cred că trebuie să facă cineva liste sau să solicite liste, sunt cunoscute foarte bine. Constatarea că, în ultimii ani, foarte multe bănci nu au făcut profit este una corectă”, a declarat vineri Mugur Isărescu, într-o conferinţă de presă.

El subliniază că băncile nu au plătit impozit pe profit pentru că nu au făcut profit.

”Asta este o constatare pe care am făcut-o şi noi şi am spus-o în repetate rânduri. Faptul că nu au plătit impozit este o formulare pe care trebuie să o facem cu atenţie, că la nivelul publicului larg se va înţelege altceva, că băncile nu au vrut. Dar nu au făcut profit, şi atunci ele nu au plătit impozit. Băncile plătesc impozite serioase pe salarii, pe contribuţiile sociale etc”, a adăugat guvernatorul BNR.

Mai mult, el afirmă că băncile care au făcut profit - şi e vorba de cele mari - au plătit impozit serios pe profit.

”De patru ani sau de cinci ani să nu faci profit? E posibil, da. Atenţie! Avem 300.000 de firme în România care nu fac profit şi au capital negativ. Băncile, chiar dacă nu au făcut profit, au plătit impozitele şi au capital nu doar pozitiv, ci de peste 8%. Nu înseamnă neapărat evaziune”, menţioneză el.

Acesta subliniază însă că BNR nu are niciun fel de mandat şi nici atribuţii să facă propriu-zis un control fiscal.

”Una este să faci o constatare că o instituţie nu are profit şi, deci, nu plăteşte impozit pe profit, şi alta e să te uiţi în contabilitate şi să constaţi că nu a făcut profit, pentru că unele operaţiuni au fost la marginea legii sau în afara legii. În măsura în care asemenea constatări se vor face şi se vor dovedi, bineînţeles că Ministerul de Finanţe trebuie să acţioneze ca atare şi noi le vom acorda tot sprijinul necesar”, a mai declarat Isărescu.

Isărescu spune că BNR sprijină Ministerul de Finanţe pe căile pe care le are la dispoziţie prin actul de supraveghere.

”Dacă din actul de supraveghere rezultă date care arată că unele operaţiuni s-au făcut în afara sau la limita legii sau dincolo de limita legii, suntem primii care informăm, asigurăm opinia publică şi Ministerul de Finanţe de acest lucru”, punctează Isărescu.

Acesta afirmă că mai degrabă trebuie cercetat de ce anume băncile nu au făcut profit.

Guvernatorul BNR spune că businessul bancar este unul foarte complicat, iar criza a afectat serios profiturile băncilor.

”Este foarte probabil să nu facă profit sau să facă profit mic. Nu au făcut în perioada de criză, l-au făcut anterior şi când l-au făcut anterior, au plătit impozit pe profit vârtos. (…) Toate băncile din România au capital pozitiv”, a adăugat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri