N-a durat nici un an: Comisia Europeană cere României să renunţe la plata defalcată a TVA

Data actualizării: Data publicării:
Stressed Out Workers
Foto: Gulliver/Getty Images

Comisia Europeană a decis, joi, să trimită României o scrisoare de punere în întârziere pentru mecanismul de plată defalcată a TVA, cerând ţării noastre să ia măsuri în termen de două luni.

Stressed Out Workers
Photo by Liaison

De la 1 ianuarie 2018, România aplică acest mecanism alternativ de colectare a TVA în care TVA-ul este plătit într-un cont blocat separat, ceea ce creează o sarcină administrativă majoră pentru întreprinderile oneste care îşi desfăşoară activitatea în această ţară. Această dispoziţie este obligatorie pentru anumite întreprinderi, care trebuie să deschidă un cont bancar de TVA blocat separat, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, potrivit Agerpres.ro.

Măsurile contravin atât normelor UE în materie de TVA (Directiva 2006/112/CE a Consiliului), cât şi libertăţii de a presta servicii (articolul 56 din TFUE).

Scrisoarea de punere în întârziere urmează unei comunicări adoptate tot astăzi de către Comisie, prin care se respinge o cerere din partea României de derogare de la normele UE în acest domeniu, din cauza preocupărilor legate de principiul proporţionalităţii şi de compatibilitatea cu tratatul.

În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autorităţilor române.

Introducerea mecanismului de plată a debutat cu dispute între Guvern și Comisia Europeană asupra faptului dacă este sau nu necesară o derogare acordată de către Comisia Europeană.

Comisia Europeană încă așteaptă România la consultări asupra modului în care legislația privind plata defalcată a TVA respectă sau nu directiva UE privind TVA. În cazul în care autoritățile române nu vor face acest pas și vor implementa noua legislație fără a se asigura în prealabil că nu intră în conflict cu cea europeană, Comisia va începe procedura de evaluare ulterior, însă rezolvarea oricăror probleme descoperite după intrarea în vigoare a legii ar putea fi costisitoare. „Este întotdeauna mai bine să previi decât să tratezi”, spunea în toamna anului trecut comisarul european pentru finanțe, francezul Pierre Moscovici, potrivit Profit.ro.

O astfel de derogare a fost cerută de abia în februarie 2018, la peste o lună după intrarea în vigoare a măsurii. Comisia a avut la dispoziție opt luni pentru a aproba sau nu derogarea necesară. Măsura  a fost criticată la adoptare de către 95% din mediul de afaceri, potrivit sondajelor făcute la acel moment.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri