Olguța Vasilescu anunță joi noua lege a pensiilor: „Sigur că vom auzi tot felul de critici”

Data actualizării: Data publicării:
Lia Olguta Vasilescu_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Ministrul Muncii a anunțat că noua lege a pensiilor va fi prezentată joi și va fi pusă în dezbatere publică timp de o lună, urmând ca în septembrie aceasta să fie adoptată în Parlament și trimisă președintelui Klaus Iohannis spre promulgare. 

Proiectul legii pensiilor are o întârziere de un an, aceasta fiind „lucrată” încă de anul trecut, din octombrie, potrivit declarațiilor făcute luni de Olguța Vasilescu la România TV.

„Joi va fi prezentarea legii în ansamblu. Vor fi câteva noutăți. Va rămâne o lună în dezbaterea publică. Fiecare cetățean al României poate triite o adresă la Ministerul Muncii, în care să spună ce îl deranjează în această lege. În luna septembrie, după ce se încheie dezbaterea publică de o lună, va trece prin avizarea altor ministere, ca să se transforme în proiect de lege al Guvernului, apoi va ajunge în Parlament, unde va fi dezbătută. Cred că e în interesul fiecărui pensionar din această ţară ca această lege să fie cât mai repede adoptată, pentru că urmează o perioadă ca să fie făcute calcule pentru cinci milioane de pensii. Ca să putem să o aplicăm pe noua formulă care aduce o creştere în plus faţă de formula actuală, automat ar trebui să o avem cât mai repede adoptată", a spus Olguța Vasilescu. 

Ministrul Muncii spune că timp de un an au fost făcute simulări pe noua lege a pensiilor, s-a recalculat, s-au luat "zeci de mii" de dosare la mână pentru a se calcula pe diverse formule. „Au fost specialişti din teritoriu care s-au mutat în Bucureşti, să poată să lucreze la această lege, şi-au lăsat familiile acasă. Deci chiar n-a fost o perioadă uşoară pentru ei, de aceea ar trebui cu toţii să le apreciem efortul. Pe valoarea punctului de referinţă (VPR), am avut mult mai multe formule pe care le-am luat în calcul, le-am analizat pe zeci de mii de dosare să ajungem la un numitor comun pentru patru legislaţii. Cum am ajuns la 25 de ani la acest paramentru care se calculează cu VPR? Este vechimea medie prevăzută în 4 legislaţii.(...) Stagiul de cotizare complet rămâne la 35 de ani. Pentru a se pensiona cineva fară niciun fel de penalizare, trebuie să aibă 65 de ani, plus 35 ani stagiu complet de cotizare", a mai spus Olguţa Vasilescu.

Ministrul a mai spus că proiectul legii urmează să fie prezentat joi.

„Este o lege capitală şi cred că toată lumea înţelege acest lucru. E o lege la care s-a lucrat foarte mult, pe care PSD şi-a dorit-o foarte mult să iasă într-o formă bună. Sigur că vom auzi tot felul de critici”, a mai afirmat ministrul Muncii.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri