Pierderi de 6,8 miliarde euro din evaziunea la TVA

Data actualizării: Data publicării:
anghel pwc

Bugetul statului nu încasează aproximativ 38% din TVA, spune un economist al PwC România.

Socotind că România a colectat anul trecut din TVA 51,67 miliarde lei, potrivit execuției bugetare prezentată de Ministerul de Finanțe, procentajul avansat de Daniel Anghel (foto), lider impozite și taxe indirecte PwC România, arată că se pierd anual 31,67 miliarde lei, respectiv 6.8 miliarde euro, echivalentul a 4% din Produsul Intern Brut.

România nu stă bine în ceea ce privește banii colectați din această taxă, a declarat, joi, Daniel Anghel, într-o conferință de specialitate, informează Agerpres.

El a precizat că acest decalaj include frauda, erorile, planificarea fiscală, falimente, insolvențe, precum și neplata TVA.

"Prin split TVA Guvernul își propune să încaseze aproximativ 6 miliarde lei din ceea ce se declară și nu se plătește sau se plătește cu întârziere. Teoretic la originea conceptului de split TVA stă ideea de reducere a evaziunii fiscale, cel puțin teoretic. Practica ne arată că acest sistem ar putea identifica evaziunea fiscală doar în măsura în care ANAF ar avea la dispoziție o analiză de risc automatizată și performantă pentru a cunoaște în timp real profilul evazionist al unui contribuabil", a mai arătat oficialul PwC România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri