Presa internaţională: taxa-surpriză, cea mai proastă zi la bursă

Data actualizării: Data publicării:
Bursa actiuni la bursa
Bursa, acțiuni la bursa. FOTO: Getty Images

Prăbuşirea bursei de la Bucureşti trimite semnale îngrijorătoare în străinătate. Căderea a avut efect de domino pe pieţele europene din cauza scăderii acţiunilor Raiffeisen şi Erste.

Bloomberg a vorbit despre planul ministrului de Finanţe de a creşte veniturile statului pentru a evita un deficit care riscă să depăşească limitele impuse de Uniunea Europeană.

Iar asta, scrie Financial Times, după ce Liviu Dragnea a scris că sistemul bancar nu sprijină economia românească.

Şi Reuters scrie despre taxele surpriză anunţate de Cabinetul Dăncilă. Agenţia de presă aminteşte că statul a încurajat consumul prin creşterile de salarii şi pensii, în detrimentul investiţiilor în infrastructură.

"Acţiunile româneşti scad pe fondul planului de taxare al Guvernului, de 2,5 miliarde dolari.

În faţa unui deficit bugetar care riscă să depăşească limitele Uniunii Europene, ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici a prezentat un pachet de măsuri "îndrăzneţe" de creştere a veniturilor începând cu 2019. Planul ar impozita şi companiile din telecomunicaţii şi energie, ar plafona preţul gazelor naturale şi ar putea relua o iniţiativă controversată de reformă a sistemului de pensii.”, scrie Bloomberg.

„Piaţa de capital din România se prăbuşeşte cu 12%, după o nouă propunere de taxare. Anunţul vine după ce Liviu Dragnea, care conduce Partidul Social Democrat, aflat la putere, a lansat o campanie contra băncilor internaţionale duminică, spunând că "sistemul bancar nu sprijină economia", titrează Financial Times.

„Acţiunile româneşti au cea mai proastă zi, după o taxă bancară surpriză

Guvernul de la Bucureşti a revenit asupra intenţiilor de taxare de anul trecut, provocând şi mai multă incertitudine printre investitori, iar moneda naţională a încurajat consumul prin creşterea salariilor şi a pensiilor, în detrimentul investiţiilor în infrastructură.”, potrivit Reuters.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri