Primăria Capitalei, despre impozitarea voucherelor pentru biciclete: Reținerea impozitului la sursă a fost refuzată de ANAF

Data publicării:
biciclist bucuresti shutterstock_1096833383
Foto: Shutterstock

Primăria Capitalei a transmis, marţi seară, referitor la impozitarea voucherelor pentru biciclete, că s-au făcut toate demersurile pentru a acoperi plata a acestui impozit, inclusiv propunerea aplicării reţinerii la sursă a impozitului pe venit, însă varianta nu a fost acceptată de Ministerul de Finanţe. La momentul înscrierii în proiect, participanţii au luat act de cunoaşterea şi respectarea prevederilor regulamentului proiectului, implicit de prevederea referitoare la obligaţia de declarare a venitului aferent voucherului şi a plăţii impozitului realizat.

„Deşi Primăria Capitalei a făcut toate demersurile pentru a acoperi plata a acestui impozit, (printr-o serie de corespondenţe cu Ministerul de Finanţe), autoritatea centrală a decis că beneficiarii voucherelor trebuie să plătească impozit conform legii, cu o cota de aplicare pentru impozitul obţinut, respectiv 10%. Mai mult decât atât, la momentul înscrierii participanţilor în proiect, aceştia au luat act de cunoaşterea şi respectarea prevederilor regulamentului proiectului, implicit de prevederea referitoare la obligaţia de declarare a venitului aferent voucherului şi a plăţii impozitului realizat”, a transmis, marţi seară Primăria Capitalei.

Sursa citată a precizat că la demararea proiectului a întreprins toate demersurile necesare către autorităţile competenţe în vederea obţinerii unui punct de vedere legat de regimul fiscal aplicabil voucherelor acordare în cadrul proiectului.

„În acest sens, PMB a formulat o solicitare către Ministerul Finanţelor Publice în vederea clarificării situaţiei. În răspunsul formulat de către Ministerului de Finanţe este precizat faptul că în contextul reglementărilor fiscale în vigoare, respectiv prevederile art. 114 – 116 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare “persoanele beneficiare ale voucherelor pentru bicicletele acordate de către Primăria Municipiului Bucureşti, au obligaţia declarării veniturilor”. Urmare a răspunsului formulat de către Minister, Primăria Municipiului Bucureşti a revenit cu o propunere privind posibilitatea reţinerii la sursă a impozitului pe venit aferent voucherelor acordate, şi totodată, eliminarea obligativităţii depunerii de către fiecare beneficiar a declaraţiei privind venitul realizat, în scopul sprijinirii participanţilor la proiect. Propunerea aplicării reţinerii la sursă a impozitului pe venit NU a fost acceptată, urmând că propunerea să fie analizată la următoarele modificări a Legii 227/2015 privind Codul Fiscal”, a mai transmis Primăria Capitalei.

Municipalitatea a prcizat că, având în vedere menţiunile formulate de către Ministerul de Finanţe, în elaborarea Regulamentului privind acordarea de vouchere în cadrul proiectului „Biciclişti în Bucureşti” s-a ţinut cont de aspectele ce ţîn de plata impozitului şi a fost stipulată că şi condiţie de utilizare a voucherului,“utilizarea voucherului atrage obligaţia beneficiarului atât de declarare a venitului aferent voucherului, cât şi de plată a impozitului rezultat, cu respectarea procedurilor stabilite de legislaţia în vigoare”, conform art. 24, cap. 6 din Regulamentul proiectului.

„În ceea ce priveşte alte proiecte/programe derulate la nivelul Primăriei Muncipiului Bucureşti şi implementate de către Direcţia de Mediu, în cadrul „Programului de stimulare a eliminării din traficul bucureştean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare prin acordarea de eco-vouchere”,viitorii beneficiari de eco-vouchere, persoane fizice, respectiv veniturile obţinute se circumscriu prevederilor art. 62, lit. f) din Legea 227/2015 privindCodul Fiscal, potrivit căruia nu sunt impozabile “veniturile de orice fel, în bani sau în natură, primite la predarea deşeurilor din patrimoniul personal”. Mai mult decât atât, în ceea ce priveşte celelalte tipuri de vouchere sau ajutoare sociale oferite de Primăria Capitalei, menţionăm că, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal, acestea NU se impozitează”, a mai transmis Primăria Capitalei.

Persoanele care au primit anul trecut vouchere pentru biciclete de la Primăria Capitalei sunt obligate să depună în acest an Declaraţia Unică şi să plătească un impozit de 10% pentru acest venit, au transmis reprezentanţii ANAF pentru Profit.ro.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri