Profit record pentru sistemul bancar

Data publicării:
banca profit shutterstock_515002651

Sectorul bancar românesc a încheiat anul trecut cu cea mai bună performanţă din toate timpurile. A înregistrat un profit net în creştere cu peste 30% faţă de 2016, cel mai mare din istorie, indiferent de moneda de raportare, lei sau euro. Cam ăsta este răspunsul dat de sistem la acuzele că ascund profitul.

Activele bancare bat şi ele spre suta de miliarde de euro, deci s-au dus destul de mult un sus, peste 50% din PIB. Însă noi încă păcătuim la intermedierea financiară care este cea mai redusă din Europa. Şi e păcat că nu este exploatat mai bine acest sector, care poate aduce valoarea adăugată.

Consolidat în euro, profitul sistemului bancar a urcat anul trecut la 1,15 miliarde de euro. Precedentul record era de 1,1 miliarde de euro în 2008, la valoarea monedei unice la final de an.

Sistemul bancar românesc este unul dintre cele mai profitabile din Europa cu o rentabilitate a activelor şi a capitalurilor mult peste media europeană. Chiar dacă aceşti indicatori sunt în scădere uşoară, încă sunt la cote înalte.

2017 a fost al treilea an consecutiv cu profit la nivelul sistemului bancar, iar rezultatul cumulat este de 14 miliarde de lei. Aceştia au fost anii revenirii, după ce precedenţii cinci, cu o mică excepţie a unui profit marginal în 2013, au fost marcate pierderi serioase, cu un total de 8,3 miliarde de lei. Însă în acea perioadă băncile au fost nevoite să îşi ajusteze portofoliile şi să îşi cureţe bilanţurile, în condiţiile în care creditele neperformante ajuseseră aproape de cota de 22%.

Anul trecut, rata împrumuturilor rele a scăzut la 6%. Băncile din România au vândut credite neperformante de sub un miliard de euro, aproape la jumătate comparativ cu 2016, reiese din datele prezentate de compania de consultanţă Deloitte. Vânzările de credite neperformante către recuperatorii de creanţe sunt marcate ca pierderi de bănci. Numărul restanţierilor la bănci şi IFN-uri a scăzut în decembrie la 658.000, reiese din cele mai recente date ale Băncii Naţionale. Aceste persoane aveau restanţe în valoare de peste 7,38 de miliarde de lei.

Băncile au acordat anul trecut pentru populaţie credite noi, în lei şi valută, în valoare de 31 de miliarde de lei. Este cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani. Cea mai mare parte a creditelor noi acordate anul trecut, adică 60%, au mers spre consum - aproape 19 miliarde de lei, cu 5,6 la sută mai mult decât în 2016. Împrumuturile pentru achiziţia unei locuinţe au avansat într-un ritm mai alert, de 9 procente, şi au ajuns la 12,6 miliarde de lei.

La sfârşitul anului trecut, soldul creditului privat, pentru populație și companii, era de 232 de miliarde de lei.

FOTO: Shutterstock

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri