Proiect: Să se justifice sumele de peste 2.000 de euro trimise în ţară

Data actualizării: Data publicării:
bani euro teanc shutterstock_127466858
Foto: shutterstock

Sumele trimise în ţară, care depăşesc 2.000 de euro trebuie justificate prin documente. Aşa sună un proiect publicat de Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spălării Banilor. Dacă proiectul ajunge lege, firmele şi cei cu profesii liberale care primesc bani de la românii din Diaspora, trebuie să declare sursa lor. Iniţial, pe site-ul Oficiului a fost un proiect care vorbea de doar 1.000 de euro, dar între timp limita s-a dublat. Iniţiatorii proiectului spun că măsura ar urma să combată evaziunea fiscală.

Instituţiile de credit, administratorii fondurilor de pensii private, furnizorii de servicii de jocuri de noroc, dar şi asociaţiile şi fundaţiile sunt pe lista celor care ar trebui să justifice banii veniţi din Diaspora. Proiectul de lege nu îi uită nici pe auditori, experții contabili, notarii, avocaţii şi executorii judecătoreşti. Regula pe care vor să o implementeze parlamentarii spune că aceştia vor avea la dispoziţie cel mult 3 zile lucrătoare pentru a declara la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor provenienţa banilor.

Liviu Dragnea: „Orice măsură de verificare a fluxului financiar este foarte importantă şi necesară, dar în acelaşi timp trebuie să fie şi o abordare cumpătată în ceea ce priveşte banii românilor”.

Viziunea Puterii este însă contestată de opoziţie.

Florin Cîţu, senator: „Dragnea trebuie să înţeleagă că nu îşi rezolvă problema bugetului de stat confiscând banii românilor din străinătate şi acest proiect de lege trebuie gândit şi văzut dacă merită să fie pus în practică. România e ţara care are 4 milioane de cetăţeni care lucrează în străinătate, trimit în ţară peste 30 de milioane de euro, mai mult decât investiţiile directe pe care le ia România din companii”.

O astfel de măsura i-ar face pe românii din străinătate să caute alte moduri de a trimite bani în ţară.

Daniel Tecu, preşedintele Federaţiei Asociaţilor de Români din Europa: „Cum ar fi să trimită bani prin autocare sau avion, aceste măsuri le văd nesigure, dar mulţi vor fi descurajaţi şi nu vor mai trimite bani în ţară”.

Proiectul prevede şi sancţiuni, iar amenzile nu sunt deloc mici. Cei care nu respectă prevederea riscă să plătească chiar şi 150.000 de lei amendă plus confiscarea banilor trimişi.

FOTO: Shutterstock

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri