Proiectele uriaşe pe care România le-ar fi putut realiza dacă nu pierdea din cauza evaziunii fiscale

Data publicării:
lei bancnote bani -agerpres - 17 august 2015
FOTO: Agerpres

România pierde aproape patru miliarde de euro în fiecare an din cauza evaziunii fiscale. Sunt estimările făcute de specialiştii Consiliului Fiscal. Cu această sumă am fi putut construi Autostrada Ploieşti - Braşov, Magistrala 6 de metrou, dar şi spitale regionale la Iaşi, Craiova, şi Cluj-Napoca. Oficialii de la vârful ANAF se apără şi spun că au colectări istorice în 2018, potrivit informaţiilor obţinute în exclusivitate de Digi24.

În 2016, România a pierdut din cauza evaziunii fiscale 3,8 miliarde de euro.

Dacă aceşti bani ar fi ajuns la bugetul de stat, am fi putut construi printre altele drumul expres Craiova-Piteşti, 8 poduri suspendate peste Dunăre, 6 spitale regionale, autostrada Iaşi-Ungheni, trei autostrăzi precum Ploieşti-Braşov, trei magistrale de metrou şi 25 de stadioane.

Dacă ar fi să construim câte puţin în fiecare domeniu cu infrastructură deficitară, atunci vedem că aceste miliarde de euro ne-ar ajunge pentru a face autostrada Ploieşti-Braşov, cele trei spitale regionale din Iaşi, Craiova şi Cluj-Napoca, dar şi Magistrala 6 de metrou care să lege Bucureştiul de Aeroportul Otopeni.

Florin Jianu, preşedinte al Consiliului pentru IMM-uri: "Dacă vorbim de necolectarea de taxe, vorbim de concurenţă neloială, vorbim de bani care nu mai ajung la bugetul de stat. Deci, implicit nu mai ajung la educaţie, nu mai ajung la sănătate, nu mai ajung la infrastructură."

În urmă cu doi ani, rata de necolectare a taxei pe valoare adăugată a fost în România de peste 35 de procente, iar în Bulgaria de numai 13%. Soluţii pentru a încasa mai mulţi bani la buget există, dar nu se aplică.

Dragoş Cabat, analist financiar: „Există sistem electronice şi acelea trebuie să fie puse în funcţiune, dar este lipsa unei voinţe politice aici”.

În aproape toate ţările europene, autorităţile fiscale au ales calea digitalizării pentru a combate evaziunea fiscală. România este, însă, cu mult în urmă. De pildă, autorităţile de la Bucureşti au implementat facturarea electronică însă doar opţional.

La o zi după criticile Consiliului Fiscal, reprezentanţii Fiscului vorbesc despre încasări istorice în 2018, potrivit informaţiilor Digi24. În primele zece luni ale acestui an, ANAF a încasat venituri bugetare de peste 200 de miliarde de lei.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a mai atras atenţia că din cauza datoriei publice, care creşte alarmant, România riscă să intre într-o nouă criză economică. Oficiali din cadrul ANAF transmit însă că nivelul datoriei publice nu este de competenţa instituţiei, care se ocupă doar de colectarea taxelor şi a impozitelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Limba asemănătoare cu româna, vorbită de 80 de milioane de oameni la 4.500 km de România: „Are 2.000 de...
Digi FM
Drama trăită de un miner din Alba, după ce pensia i-a fost redusă cu 5.800 de lei: „Am lucrat 40 de ani în...
Pro FM
Antonia, contract de imagine de peste două milioane de euro. Cu cine a acceptat să-și asocieze numele
Film Now
Mădălina Ghenea, divă într-o rochie decoltată, cu crăpătură pe picior, la Veneția. A împărțit zâmbete și...
Adevarul
Donald Trump a dezvăluit cum va pune capăt războiului din Ucraina până la Anul Nou. Pe cine va suna dacă va...
Newsweek
Război global: Cum distrug SUA în 2 ore toate lansatoarele nucleare din Rusia și China?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
De ce nu ar trebui să adaugi banane în smoothie-uri. Semnalul de alarmă tras de un gastroenterolog: „Mulți...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Halle Berry, schimb aprig de mesaje cu fostul soț: "M-am săturat să fiu făcută mincinoasă". Fiecare luptă...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale