Promisiuni contradictorii de la guvern pentru ONG-uri

Data publicării:
bancnote 100 de lei bani_shutterstock_431687935
Foto: Shutterstock

Măsurile reparatorii propuse de Finanţe privind majorarea cotei din impozit redirecţionate către ONG-uri sunt incerte. Guvernul se opune pentru că impactul bugetar ...ar fi prea mare.

bancnote 100 de lei bani_shutterstock_431687935
Foto: Shutterstock

Eugen Teodorovici spunea recent că Executivul analizează majorarea de la 2 procente cât este în prezent, la 2,5% sau 3% a cotei care poate fi redirecţionată din impozitul anual pe salarii şi pensii către organizaţii neguvernamentale sau unităţi de cult.

Declaraţia ministrului era făcută pe 6 martie, dar cu 4 zile mai devreme Guvernul trimisese deja la Parlament un document în care arăta că nu susţine această măsură, potrivit profit.ro.

Era o replică a Executivului la un proiect de lege depus în Legislativ care se referea la o cotă majorată la 3,5%. Guvernul a calculat pe baza acestei cote un impact bugetar de 157 de milioane de lei şi a transmis că suma e prea mare. Ca să ne facem o idee, veniturile pe care statul le estimează pentru acest an sunt de aproximativ 287 de miliarde de lei. Iar impactul bugetar în cazul cotei pentru ONG-uri reprezintă mai puţin de....un procent din această sumă. Mai exact 0,05%.

Tot vinerea trecută, Guvernul a spus că nu este de acord nici cu un alt proiect de lege prin care era propusă extinderea cotei de 2% din impozitul pe venituri și la veniturile din dividende, dobânzi sau provenite din lichidarea unei persoane juridice. Iar în cazul acestei propuneri, impactul bugetar era de numai 12,6 milioane lei - dar, chiar şi aşa, a fost avizat tot negativ.

ONG-urile au cerut majorararea cotei care poate fi redirecţionată din impozitul anual pe salarii şi pensii pentru a compensa pierderile suferite după ce impozitul pe venit a scăzut de la 16 la 10 la sută.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri