BNR a majorat dobânda cheie. Efectele asupra ratelor

Data actualizării: Data publicării:
banca credite ghiseu finante sursa foto digi24

Banca Națională a României a majorat, miercuri, pentru a doua lună consecutiv, dobânda de politică monetară.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis în ședința de astăzi majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25 la sută pe an de la 2,00 la sută pe an începând cu data de 8 februarie 2018.

De asemenea, s-a decis și majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25 la sută pe an de la 1,00 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3,25 la sută pe an de la 3,00 la sută pe an începând cu data de 8 februarie 2018;

Totodată, nivelurilor ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit vor fi păstrate la cotele actuale.

Banca centrală apelează la creșterea dobânzii de politică monetară atunci când vrea să ţină inflaţia sub control. Măsura produce însă efecte atât pentru populaţie, cât şi pentru firme, pentru că, de obicei, urcă dobânzile creditelor în moneda naţională.

Veştile nu sunt deloc bune pentru cei care plănuiesc să se împrumute anul acesta. Economiştii mai multor bănci estimează că dobânda de referinţă va continua să crească până la 3%.

Valoarea maximă a acestui indicator a fost atinsă în septembrie 2008: 10,25%.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri