Reacția BNR după ce autoritățile din Sibiu au anunțat că vor lansa o monedă locală

Data actualizării: Data publicării:
sibcoin

Emiterea Sibcoin, în cazul în care este o monedă, în sensul definit de lege, nu este în conformitate cu legislaţia în vigoare, Banca Naţională a României fiind unica instituţie abilitată să emită însemne monetare, sub formă de bancnote sau monede, au precizat, pentru Agerpres, reprezentanţii BNR.

sibcoin

„Art.12 din Legea 312/2004 precizează că BNR are dreptul exclusiv de emisiune; respectiv, Banca Naţională a României este unică instituţie autorizată să emită însemne monetare, sub formă de bancnote şi monede, ca mijloace legale de plată pe teritoriul României.(...) Prin urmare, statutul funcţional al acestei entităţi ar trebui clarificat. În cazul în care Sibcoin este o monedă, în sensul definit de lege, considerăm că emiterea ei nu este în conformitate cu legislaţia în vigoare. De asemenea, precizăm că, până la acest moment, Banca Naţională a României nu a primit nicio solicitare de informaţii referitoare la emiterea de însemne monetare”, menţionează BNR.

Conform Legii nr. 312 din 28 iunie 2004, privind Statutul Băncii Naţionale a României, printre principalele atribuţii ale BNR se numără „emiterea bancnotelor şi a monedelor ca mijloace legale de plată pe teritoriul României”.

Consorţiul Regiunii Gastronomice Sibiu anunţa, în urmă cu două săptămâni, pe pagina oficială de Facebook, că Sibiul este prima regiune din România care îşi va lansa o monedă locală, Sibcoinul, în 21 noiembrie, la Bucureşti, această monedă urmând să fie folosită pe durata anului 2019, când judeţul va fi Regiune Gastronomică Europeană.

Luni însă, Consorţiul a anunţat că SibCoin-ul nu este, de fapt o monedă, ci un suvenir, după ce a apărut în presă informaţia conform căreia ar fi ilegal să se lanseze o monedă locală, cu care să se facă plăţi.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri