Rectificare. Tudose ia înapoi de la Ministerul Transporturilor șase miliarde de lei

Data actualizării: Data publicării:
razvan cuc tecuci

Rectificare bugetară: Transporturile pierd aproape jumătate din buget, se taie şase miliarde de lei. Aceasta deoarece Ministerul Transporturilor nu i-a cheltuit și în condițiile în care Româania are nevoie ca de aer de autostrăzi.

Ministerul Transporturilor este marele perdant al rectificării bugetare, potrivit documentului obţinut de Economica.net din surse guvernamentale.  Rectificarea este într-adevăr pozitivă, dar la a doua cifră după virgulă. Se alocă în plus 102 milioane de lei, adică doar 0,04% în plus faţă de sumele inţiale.În sume absolute, cei mai mulţi bani se taie din bugetul Ministerului Transporturilor, nu mai puţin de 44% din cât primise iniţal, adică peste 6,2 miliarde de lei. Transporturile mai rămân cu doar 7,8 miliarde de lei, faţă de 14 miliarde, cât se decisese iniţial.

Al doilea perdant este Ministerul Dezvoltării Regionale, căruia i se iau 30%, adică aproape 2 miliarde de lei, astfel că mai rămâne cu doar 4,7 miliarde de lei.

Ministerul Cercetării este al treilea perdant. I se iau 318 milioane de lei, adică 18% din buget.

Urmează Ministerul Comunicaţiilor, care pierde nu mai puţin de 59% din buget, adică 303 milioane de lei

În clasamentul ministerelor care pierd bani, urmează Ministeriul Educaţiei, cu un minus de 239 de milioane de lei, adică 5% din buget.

De ce s-a tăiat

"Diminuările au fost operate în principal de la Ministerul Dezvoltarii Regionale Administratiei Publice si Fondurilor Europene si Ministerul Transporturilor, Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Ministerul Educatiei Nationale  din sumele aferente proiectelor cu finantare din fonduri europene,  motivat de aprobarea cu intarziere a bugetului pe anul 2017, intarzirea procedurilor de achizitie ceea ce a condus la un grad redus al executiei bugetare pe primele 8 luni din acest an", spun Finanţele

"Este de mentionat faptul ca la ministerele la care au operate diminuari ale creditelor bugetare nu au fost diminuate corespunzator si creditele de angajament, astfel încât să nu fie afectat deloc procesul de contractare a proiectelor finantate din fonduri europene precum si a lucrărilor de investiții. Diminuarea referindu-se doar la creditele bugetar (cash) ce nu mai poate fi utilizate în următoarele 4 luni.

De asemenea, in bugetul Ministerului Finantelor - Actiuni generale, fost acordate credite de angajament in suma de 638 milioane lei pentru Programul "Ajutoare de stat pentru finantarea proiectelor pentru investitii", in vederea demararii procesului de selectie a beneficiarilor de ajutor de stat pentru stimularea investitiilor cu impact major in economie" mai arată Ministerul de Finanţe.

Cine primeşte bani în plus

Guvernul alocă sume suplimentare pentru plata unor salarii şi pensii, a subvenţiilor pentru agricultori şi a finanţării programului Start-up Nation  În plus, o sumă destul de mare, de 2,4 miliarde de lei, a fost alocată Ministerului de Finanţe pentru prefinanţarea investiţiilor din programele cu fonduri europene, dat fiind că banii europeni încă nu vin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri