Ședința de guvern pentru adoptarea noilor măsuri fiscale a fost amânată

Data actualizării: Data publicării:
guvern tudose sedinta

ACTUALIZARE 13:33 Ședința de guvern în care urmau să se aprobe noile măsuri fiscale, între care trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, programată pentru vineri, la ora 14:00, s-a amânat pentru luni, deoarece nu sunt gata toate avizele necesare. 

Consiliul Economic și Social, organism consultativ al Parlamentului și al Guvernului României, a avizat deja negativ proiectul Cabinetului Tudose de modificare a Codului fiscal, inclusiv propunerea de trecere a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.


Guvernul se reuneşte astăzi, într-o şedinţă extraordinară, în care urmează să adopte ceea ce unii denumesc „revoluţia fiscală”. Se află pe ordinea de zi proiectele care transferă contribuţiile sociale în sarcina angajaţilor şi care instituie taxa de solidaritate pentru angajatori. Toate acestea au fost dur criticate, joi, de preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a spus că Guvernul face experimente economice şi a calculat că salariile vor creşte cu 3 lei, dacă patronii sunt de bună credinţă. Șeful PSD, Liviu Dragnea, și premierul Mihai Tudose îl contrazic pe șeful statului şi dau asigurări că salariile vor creşte şi toată lumea va avea de câştigat.

Zi decisivă pentru modificarea Codului Fiscal. În şedinţa de guvern de vineri, convocată pentru ora 14:00, ar urma să fie adoptată o ordonanţă de urgență care prevede ca, de la 1 ianuarie 2018, contribuţiile să treacă din sarcina angajatorului în cea a angajatului. Firmele ar urma să achite doar o contribuţie asiguratoare de muncă.

„Nu există niciun motiv pentru ca măsurile fiscale să nu se mai adopte. Am vorbit cu diverse companii. Nu sunt bulversate din acest motiv”, a declarat vineri dimineața liderul PSD, Liviu Dragnea.

Citiți și:  L. Dragnea: Angajatorii care nu vor plăti contribuțiile angajaților vor fi vinovați de infracțiune

Senatorul PSD Eugen Teodorovici, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Senat, a declarat că şi-ar dori ca Guvernul să NU ADOPTE vineri modificările Codului fiscal prin ordonanţă de urgenţă. Asemenea măsuri trebuie discutate şi legiferate în Parlament, apoi adoptate într-o formulă care chiar să ajute economia, este de părere fostul ministru de finanțe.

Preşedintele Klaus Iohannis spune, la rândul său, că scăderea impozitului pe venit şi mutarea contribuţiilor fiscale la angajat nu îi vor îmbogăţi pe români.

„Păi dacă politica PSD-ALDE are ca argument creșterea salariilor, ele de ce nu cresc? De ce e nevoie de această mega-ţopăială fiscal-bugetară?”, s-a întrebat președintele. „În privinţa comportamentului fiscal, au cam luat-o pe arătură, cum se spune popular”, a comentat șeful statului. 

Citiți și: Recomand, solicit, avertizez”. Reacția dură a lui Iohannis la măsurile fiscale anunțate de Guvern

Liderul PSD a fost rugat să comenteze metafora preşedintelui, care a catalogat măsurile Guvernului ca fiind „o mega ţopăială fiscală”. Liviu Dragnea a replicat că nu are limbajul colorat al președintelui și nu poate să comenteze.

„Am făcut un calcul pe salariul mediu brut, care e de 3.329 de lei. Cineva care are acest brut câștiga net 2.335 de lei. Aplicăm măsurile propuse de coaliția PSD-ALDE și implementate cu mult entuziasm de Guvern. Salariatul câștigă în plus fix trei lei. Marea revoluție fiscală aduce unui om încă 3 lei în plus! Este caraghios!”, a spus președintele.

Klaus Iohannis spune că i-a prezentat argumentele şi premierului Mihai Tudose, însă părerile lor au rămas divergente.

De la Deva, şeful Guvernului, dar şi liderul PSD au insistat că trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat este avantajoasă şi pentru unul, şi pentru celălalt.

„Angajatorul nu plăteşte mai mult, angajatul o să aibă un salariu net puţin mai mare, deci câştigă, nu pierde”, a declarat Liviu Dragnea.

Premierul nu s-a lăsat înduplecat nici de argumentele preşedintelui şi nici de ameninţările cu proteste ale sindicatelor.

„O parte din sindicate a fost foarte vehementă împotriva acestor măsuri, cu o logica greşită, că închidem țara și nu o să mai muncească nici albinele. Nu mai suportăm lipsa de argumentație. Nu suferă nimeni, e o măsură bună prin care toată lumea are de câştigat”, susține premierul Tudose.

„Aceste masuri, calcule care s-au facut sunt cârpeli”, consideră, însă, președintele, care le recomandă liderilor de la guvernare „să nu bage România și pe români într-o aventură economică cu final trist”.

Un final trist al acestor măsuri văd şi analiştii economici: introducerea unor noi taxe impuse românilor. Calculul lor pleacă de la costul acestor măsuri recunoscute de Guvern.

„Un dezechilbru al finanţelor publice, 5 miliarde de lei, ne întrebăm dacă nu cumva fi compensată anul viitor prin introducerea intempestivă a unor noi taxe”, spune Daniel Anghel, de la Coaliția pentru Dezvoltarea României. „Nu ne dorim să existe un proces de adoptare legislativă în grabă, fără existenţa unor studii de impact”, a completat el.

Proteste și greve

Nici sindicatele nu se mulţumesc cu promisiunile guvernamentale că salariile, de fapt, se vor majora. Mai mult, ameninţă cu greva generală, ca să determine Executivul să renunţe la trecerea contribuţiilor de la angajatori la angajaţi. Primii care vor face grevă, pe 7 noiembrie, sunt angajaţii de la Dacia. Sindicaliştii anunţă şi un mare miting, la începutul săptămânii viitoare, la care sunt aşteptaţi să participe aproape 10 mii de angajaţi din industria auto.

„În primul rând, vrem să-i trezim pe membrii noştri de sindicat, vrem să îi sensibilizăm în ceea ce priveşte trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat, lucru care ne nemulţumeşte total”, a declarat Ion Iordache, vicepreședintele Sindicatului Autoturisme Dacia.

Protestul de la uzinele Dacia va fi primul din seria celor pe care Blocul Naţional Sindical le va organiza, în semn de protest faţă de noile măsuri fiscale.

„Bătălia abia începe. Începem demonstrațiile de stradă. Marți, în Argeş, la Mioveni. Miercuri, la Constanța. Joi, la Oradea și Ploiesti. Vineri la Timișoara. Avem în pregătire și acțiunea de la București”, a declarat la Digi24 Dumitru Costin, președintele BNS.

Conform liderilor, BNS reprezintă interesele a 350.000 de salariaţi.

O altă mare centrală sindicală, CNSLR Frăţia, a început strângerea de semnături pentru declanşarea grevei generale.

Şi medicii de familie vor protesta. Ei cer debirocratizarea sistemului şi mai mulţi bani investiţi în sănătate.

„Dacă nu putem să monitorizam pacienții, să le administrăm tratamentele necesare, devenim furnizori de trimiteri și acestea în anumite condiții, cu anumite limite”, spune Rodica Tănăsescu, reprezentanta Societății Naționale de Medicină a Familiei.

În ţară profesează 11 mii medici de familie. Până acum, potrivit Societății de Medicina Familiei, 2.000 de medici au anunțat că vor să-și exprime nemulţumirile pe 15 noiembrie, în faţa Guvernului.

Măsurile fiscale avute în vedere

Angajații vor achita contribuții de 35%, pentru șomaj și sănătate, iar companiile doar o taxă de 2,25%, denumită contribuție asiguratoare pentru muncă. În prezent, firmele oricum plăteau o contribuție pentru protecţia salariaţilor în caz de insolvenţă a angajatorului de 0,25 la sută din fondul de salariu, adica de opt ori mai mică. Este, de altfel, modificarea care a stârnit cele mai mari dezbateri - sindicatele spun ca trecerea contribuțiilor va duce la o scădere a salariilor nete pentru angajați.

Patronii somează guvernul să opreasca terapia de șoc și desele modificări fiscale fără discutii prealabile. În schimb, atât premierul, cât si ministrul muncii susțin că transferul contribuțiilor nu va însemna și scăderea salariilor.

Citiți și:  Planuri Guvern. Scad impozitele pe salarii și pensii, reapare impozitul pe cifra de afaceri

Cel puțin 450 de mii de companii vor plăti impozit pe cifra de afaceri şi nu pe venit, cum se întâmplă în prezent. Prevederea se aplică doar acelor companii ale căror cifre de afaceri nu depăşesc un milion de euro.

Scade contribuția la Pilonul II, de la 5,1% la 3,7%. Sunt 6,9 milioane de persoane care contribuie și avem un fond total de 33 de miliarde de lei.

În acelaşi timp, creşte şi salariul minim, potrivit unui proiect de HG al Ministerului Muncii. Asta înseamnă că firmele vor trebui să mărească lefurile angajaţilor la 1.900 de lei, potrivit legii, şi nu pentru că productivitatea creşte.

În concluzie, contribuțiile sociale trec de la angajator la angajat, iar România e împărțită în două: Guvernul susține că românii vor câștiga mai mult, mediul de afaceri și sindicatele susțin contrariul: salariile vor scădea. Cert este că sindicatele anunță proteste masive, firmele străine renunță să mai vină în România, cele de aici se gândesc deja cum să se descurce. Specialiștii spun că se pune o mare piedică economiei și că ne grăbim intrarea într-o criză inerentă!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri